Най-използваните подправки

Най-използваните подправки



Основните подправки, характерни за странджанската кухня, са: чубрица (тербица), джоджен, градинска мерудия (сминдух), люта (арнаутска) чушка. Пресни или сушени, те са мерудии за всяка манджа, както и при консервиране на месо. Всички подправки се отглеждат в градинките, от бакалницата се купува само сол. Червен пипер се приготвя също вкъщи – счукват се изсушени червени пиперки.Тракийските преселници използват и чер пипер.

<module="photo" id="1936" maxwidth="490" maxheight="400">

Интересен факт е, че в този район започват да сеят и да употребяват магданоз доста късно – едва след 1930г.

Шарената сол тук наричат „чукан пипер”, „чукана сол” или „пиперена сол”. През есента или в началото на зимата всяка домакиня задължително я приготвя. Ленено семе, тиквени семки, нахут и царевица за пуканки предварително се пекат (пукат) на жар в тенекиени кутии. След това се чукат в специален цилиндричен съд от черешово дърво, който рупците и тронките наричат „кутел”, а загорците – „чутура”. Прибавят се още сминдух, чубрица и диворастящата маторинка. Получената смес се пресява през сито и се съхранява в дървени кутии. Използва се не само като подправка за ястия, но с нея поръсват хляба и ядат, когато работят на нивата, когато няма гозба или по време на пости.

Използвана литература:
„Странджа. Материална и духовна култура” – БАН, Академично издателство” Проф. Марин Дринов”, София, 1996г.


Росица Топалова
Уредник в отдел „Етнография”