< Майстори и занаяти
Рáдината
Кога и какво се яде в Странджа



Рáдината или кога и какво се яде в Странджа

Населението в Странджа се храни три пъти дневно, а през лятото, когато се работи усилено – четири пъти.
Местните разказват за работната мома Рада, която жънела чужда нива, но следобед много прегладняла и от глад припаднала. От тогава около 16:00часа всички спирали работа и леко похапвали. Това е четвъртото, междинно хранене, нарича се радина пладня, радината (при рупци и загорци), икиндия (при преселниците от източна Тракия).

Сутрешното ядене се нарича ручок и включва тестени храни – варена юфка, трахана, попара с мляко или с вода. През зимата то става вкъщи, а през лятото – на нивата, след извършване на някаква работа. При обедното хранене, наречено пладнина, се яде харманска манджа – чушки, лук, чукан чесън и оцет, шербет, солена сланина, варен фасул, квасено мляко и сирене. Вечерята е винаги вкъщи, с прясно опечена питка или сготвено ястие (каша, яхния) и хляб.
Хлябът е основната храна. Всекидневният хляб е два вида - пресен и кисел.

Всеки ден преди самото ядене, най-често за вечеря се меси прясна (пресенчана) пита от брашно, сол и малко топла вода. Отгоре се надупчва със стрък сух босилек и се пече направо в жарта (покрива се с гореща пепел и жар). Като се опече, пепелта и въглените се изтърсват и тя се увива в месал, за да омекне. Яде се, докато е топла. През зимата правят зелева пита – замесват тесто от брашно и нарязано кисело зеле. Питката пекат в тава. През пролетта правят по подобен начин копривена пита. Набраната коприва или лапад, щир, листа от диво цвекло се попарва и се замесва в тестото. Пече се в жарта.



Киселият хляб се замесва с квас. Меси се всяка вечер, през вечер или два пъти в седмицата - в зависимост от броя на хората в домакинството.
Всички ястия местното население приготвя предимно в глинени съдове, а също и в бакърени тенджери, тигани, тави, сахани. Глинените гърнета поставят направо на жарта, а бакърените съдове – върху пиростията. В огнището ровят жарта с маша, дилаф, а във фурната – с ватрал, ръжен.

В къщи се хранят на кръгла дървена синия (тронки), софра (рупци и преселници от Източна Тракия), която по време на хранене е гола (непокрита). Застила се с месал само на Великден. Преди и след хранене се измива с вода.

На софрата най-напред се слагат хляб и сол, а също и кромид лук, чесън, чукан пипер и туршия. Те задължително присъстват, независимо дали има други ястия или не. Всички се хранят от обща глинена паница и с дървени лъжици, ако яденето е рядко. Ако яденето е гъсто, топят хапките вътре и ядат с ръце.
За празници месят специални обредни хлябове, точат баници, готвят месни гозби.

И до днес в домашните стопанства в целия Странджански район се отглеждат свине, овце, кози, кокошки, а в градинките растат зеленчуци. Традиционно е събирането на горски плодове, гъби и билки, използвани пресни или изсушени. За хората от крайбрежна Странджа от далечни времена основни са продуктите, получени от морето – миди, раци, скариди, риба. Най-консумирана сред тях е рибата – печена, пържена, на чорба, плакия, сушена или солена.

Празничните гозби и хлябове се приготвят по технология, специфична за всеки празник или обичай. Съществуват строго определени правила кой има право да приготвя обредните ястия, как се подрежда трапезата, в какъв ред сядат членовете на семейството и гостите около софрата. Това говори за здрав морал, уважение към възрастните и гостите, почит към хляба...

Използвана литература:
„Странджа. Материална и духовна култура” – БАН, Академично издателство „ Проф. Марин Дринов”, София, 1996г.


Росица Топалова
Уредник в отдел „Етнография”
share article on facebook share article on twitter share article on google+ share article on tumblr share article on blogger share article on reddit

comments powered by Disqus
Project Common cultural and historical heritage beyond the borders

Морската градина в Бургас

Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions

Андела, Андезит






Praktiker BG

ПОСЕТЕТЕ НИ


АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Алеко Богориди 21
ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Славянска 69
ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Лермонтов 31
ПРИРОДОНАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Фотинов 30

КОНТАКТИ & РАБОТНО ВРЕМЕ


+359 (0)56 820 344
main@burgasmuseums.bg

Вторник - Събота от 09:00-17:00
Почивни: Неделя и понеделник

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

facebook twitter google+ youtube
Web Development @ OverHertz Ltd © 2009-2017, Регионален исторически музей Бургас. Всички права запазени.