< Градски живот
Рецепти oт Старото Поморие


Сега, когато сме по цял ден вкъщи и част от мислите ни са свързани с приготвянето на храна, ми се струва удачно да споделя прочетеното в една книга, посветена на традициите на старото Анхиало. Изследването е публикувано в Атина, през 1986 г.

Домашно приготвени

Халви
Анхиалци много обичаха халвата и умееха да я правят – както жените, така и мъжете. Във всеки момент можеше някой да подхвърли „Дали да не направим халва?” и халвата беше готова. Приготвяше се с грис или с брашно. Грис халвата обикновено я пържеха с масло и я заливаха със захарен сироп, докато брашняната я пържеха с олио или свинска мас и повечето пъти я мажеха с петмез, затова я наричаха „петмезена”. Използваха се глинени или медни съдове.

„Лаланги”
„Лалангите” бяха едно от достъпните сладки неща, любими на малки и големи. Рецептата е проста. С брашно, вода и малко сол правеха рядка смес и с лъжица пускаха в горещо олио да се пържи. След това топли-топли ги поднасяха, поръсени със захар или поляти с мед или петмез. Правеха също и големи лаланги – „ακιτμάδεϛ”, които бяха меки като памук.

Бюреци
Те бяха един от видовете печени пухкави сладки неща, които често правеха от едно парче тесто, което трябва да бухне с месене. При месенето се добавят олио, захар и канела. След това се пекат.

„Калици” и други гевреци
„Калиците” бяха класически кръгли гевреци.
Имаше, обаче, и варени гевреци от парено тесто, които преди печене се попарват във вряла вода и се поръсват със захар и сусам и други, дълги, наречени „симити”.

Правеха се още мекици, бухти и много баници – със зеленина, с тиква, дори с царевица. Някои баници и гевреци се предлагаха и от фурните в града.

Γιωρ.Π. Διονυσίου „ΑΧΕΛΙΝΑ. Απ΄ τις λαϊκές παραδόσεις της Αγχιάλου”, Αθήνα, 1986,
82–83


Превод от новогръцки:
Росица Топалова
Уредник в отдел „Етнография”
share article on facebook share article on twitter share article on google+ share article on tumblr share article on blogger share article on reddit

comments powered by Disqus
Изработка на метални парапети

Морската градина в Бургас

Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions

Правна кантора ИВАНОВА И СЪДРУЖИЕ






Praktiker BG

ПОСЕТЕТЕ НИ


АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Алеко Богориди 21
ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Славянска 69
ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Лермонтов 31
ПРИРОДОНАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Фотинов 30

КОНТАКТИ & РАБОТНО ВРЕМЕ


+359 (0)56 820 344
main@burgasmuseums.bg

Вторник - Събота от 09:00-17:00
Почивни: Неделя и Понеделник

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

facebook twitter google+ youtube
Web Development @ OverHertz Ltd © 2009-2020, Регионален исторически музей Бургас. Всички права запазени.