Игнажден



Игнажден / 20 XII /

Този християнски празник е в чест на св. Игнатий, наричан Богоносец, тъй като самия той казва, че носи Бога в сърцето си. От Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Богородица, която ще роди младия бог. Според народното вярване от Игнажден започват Нова година и коледните празници.

Основният обичай на този ден се нарича полязване. Домакините следят, кой ще влезе първи през деня в дома им и по това гадаят, каква ще бъде годината. Ако той е добър човек и стопанин годината ще бъде плодородна и щастлива за семейството. Този човек, който влиза пръв в дома се нарича полязник. За полязника се приготвя трапеза, на която той е на почит и уважение.

На този ден е първата кадена вечеря. Храната на трапезата е изцяло постна – пита с мая без украса, кравайчета, варен булгур, варени картофи с ориз, варен боб, варен ошав, варено жито, варена царевица, зеле, лук, чесън. Върху хляба и житото се запалва свещ. Най-възрастният член от семейството прикадява трапезата със запален тамян.

Пита с мая
Продукти: 1кг брашно, 10 г мая, 150г прясно мляко и 150г вода, 5г сол.
Брашното се поставя в купа, в средата му се прави кладенче, където се налива прясното мляко, водата, стритата мая и солта. От всичко това се замесва тесто, оформя се на питка, която се поставя в тавичка. Пече се, след като втаса.

Кравайчета
От тестото за питката се правят кръгли отворени кравайчета, които отгоре се посоляват и наръсват със сусам. Оставят се на топло да втасат и се пекат, като преди печенето се намазват отгоре с вода.

© Красимира Дубарова