Новини
<< 1 .... 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >>
Новости в уеб секцията на Археологическата експозиция.
Сряда, 05 Яну 2011 - Археологически музей

Посетете обновената уеб секция на Археологическата експозиция.
В новото меню "Теми" ще откриете статии и проучвания на бургаските експерти археолози.
[url=index.php?tab=arch&page=middleages&lang=[curlang]]Бургаският край през Средновековието[/url]
[url=index.php?tab=arch&page=prehistoric&lang=[curlang]]Праисторически паметници на територията на съвременен Бургас[/url]
[url=index.php?tab=arch&page=pudizo&lang=[curlang]]Бургаският край върху една римска карта[/url]

В страницата за историята на Археологическата експозиция, н.с.II ст. д-р по археология Мартин Гюзелев е направил кратко изложение за началото на музейното дело в града и по специално [url=index.php?tab=arch&page=themuseum&lang=[curlang]]създаването на Археологическото дружество "Дебелт".[/url]

Други новости са добавените изображения в галериите на арх.обекти Русокастро, Форос/Порос и Селищна могила Бургас.

Регионален исторически музей Бургас Ви пожелава весели празници и успешна нова година!
Петък, 24 Дек 2010 - Глобално


Традиционна храна за Коледните празници
Четвъртък, 23 Дек 2010 - Етнографски музей

Традиционна храна за Бъдни вечер
Жито; Прясна питка; Боб; Кравайчета; Сарми с булгур или ориз; Баница /зелник, тиквеник/; Пълнени сушени чушки с фасул; Ошав /компот от сушени плодове/; Орехови ядки с чесън и мед; Пресни ябълки, круши и др.

Рецепта: Мачкан /джуркан/ боб
Продукти: 500г фасул, 200г кромид лук, 15г сол, 2 моркова, 30г сушен магданоз и джоджен, 200г олио, 2 лъжици червен пипер.

Фасулът се изчиства, измива и накисва в студена вода за около 8 часа, след което водата се изхвърля, налива се нова и се оставя да ври с нея 15 минути. Отново се налива чиста вода и се прибавят нарязаните на ситно лук и моркови. След сваряването се посолява, отцежда се водата и докато е топъл, се мачка на каша, сипват се олиото и червения пипер и се наръсва с магданоз и джоджен. Яде се студен.

Традиционна храна за Коледа
Прясна пита; Пастърма със зеле; Баница с месо; Свинско с праз; Печен дроб; Печена кокошка

Кебап от свинско месо
Продукти: свинско месо със сланина, 1 глава кромид или праз лук, 1 чаша чорба от кисело зеле.

Месото заедно с мазнината се нарязва на малки парчета. Слага се в тава. Към него се прибавя ситно нарязания лук. Посолява се на вкус и се залива с чорба от кисело зеле. Пече се в умерена фурна.

Научете повече за Коледните обичаи: [url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=69]Бъдни вечер и Коледа[/url] и [url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=58]Коледуване[/url]

Етнографски музей представя - Трапезата на Бъдни вечер
Сряда, 22 Дек 2010 - Етнографски музей

Във връзка с предстоящите Коледни празници в Етнографския музей представяме трапезата на Бъдни вечер.

Традиционната трапеза за Бъдни вечер е символична – пресъздава магията за плодородие и сполука. Всичко, което се слага на нея - обреден хляб, чесън, царевица, пуканки, боб, ябълка, ошав, мед, орехи, дюли - трябва да донесе изобилие. Нареждат се само постни гозби, задължително нечетен брой – 7, 9, 11 - сарми от кисело зеле, пълнени с ориз чушки, тиквеник. Колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Слага се и стара сребърна пара, за да е имотна годината. Обредните хлябове според традицията са три вида – посветен на самия празник (боговица, богова пита, светец - голям кръгъл хляб с украса от тесто), посветен на стопанството и труда на селянина (с разнообразна украса), и предназначеният за коледарите (с форма на вит-превит кравай).
Вечерята се кади от най-възрастния в семейството. В Бургаския край за загорците това е първата кадена вечеря, а за рупците и тронките – втората (след Никулден).
На Бъдни вечер огънят не бива да загасва, защото е свързан с раждането на „Млада Бога” през тази нощ. В огнището гори бъдникът – дъбово или крушово дърво. Той символизира световното дърво, ролята му да свързва небето и земята, да подрежда света. Бъдникът е плодородие и жизненост. Той не изгаря целият – гаси се и се слага зад вратата. От него се изработва част от ралото. Пепелта има магическа целебна и предсказателна сила.
Вечерята започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето не се става, може да става само стопанинът, но ходи приведен, за да са така приведени до земята житата от зърно и клоните на дърветата под тежестта на плодовете.
© Росица Топалова

Снимка: Читалище Самообразование, с.Гълъбец, общ.Поморие

Природонаучният музей в помощ на екологичното образование
Вторник, 21 Дек 2010 - Природонаучен музей

Природонаучният музей в помощ на екологичното образование
проект на РИМ – Бургас, финансиран от Фондация „Америка за България”


Всяка година в България изчезват редки растения и животни, които са важни за съхраняването на нашата уникална природа.
Днес, за съжаление, Приронаучният музей остава единственото място, където могат да се видят видове като тънкоклюния свирец, белооката потапница или леопардовия смок. Ние от екипа на природонаучния отдел към РИМ – Бургас, искаме да променим тази тъжна тенденция и търсим съмишленици сред учителите и учениците в града. Разработили сме методика, чрез която разглеждането на изложените в музея експонати да се превърне в едно вълнуващо приключение за всички деца. Искаме да споделим нашите знания и чрез разнообразни игри с екологична тематика, да дадем възможност на учениците, забавлявайки се, да научат много нови и интересни неща за природата и нейното опазване.
Проектът ще се реализират в 4 етапа:
• Рекламна кампания – издаването и разпространението във всеки кабинет по биология в бургаските училища на стенен календар и брошури за музея. В календара ще има информация за отбелязваните екологични събития - ден на земята, ден на влажните зони, ден на птиците и т.н.
• В началото на м.февруари, ще започне да функционира екоклуб към музея. Основната му цел ще бъде да събере деца с интерес в областта на биологията и да им предостави достъп до съвременните научни екологични изследвания. Срещите ще се провеждат веднъж седмично – сутрин и следобед. Ще се изнасят лекции на различни биологични теми, придружени с модерна мултимедийна презентация. Близостта на музея до морската градина ще помогне още в началото на пролетта, лекциите да се придружат и с екскурзии сред природата.
• Следващ етап на проекта е провеждането на лятно зооучилище – Приключение в музея. В продължение на 5 дни децата, разделени в две възрастови групи - до 14 и над 14 години, ще се запознаят с колекциите на музея и ще им се поднесе богата биологична информация под формата на занимателни екологични игри. Последният ден на всяко дете ще бъде връчена диплома за завършено зооучилище.
• През м.юли ще се организира изложба с материалите, които децата ще изработят по време на лятното зооучилище.
За допълнителна информация и записване може да ни търсите на телефон 056 843 239 или пишете на [url=mailto:priroda@burgasmuseums.bg]нашия е-мейл адрес[/url]

[url=uploads/Prirodonauchen_muzei_dipliana.pdf]Рекламна дипляна на Природонаучния музей[/url]

Игнажден
Понеделник, 20 Дек 2010 - Етнографски музей

Игнажден / 20 XII /
[img left]uploads/images/misc/st.ignatius.jpg[/img] Този християнски празник е в чест на св. Игнатий, наричан Богоносец, тъй като самия той казва, че носи Бога в сърцето си. От Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Богородица, която ще роди младия бог. Според народното вярване от Игнажден започват Нова година и коледните празници.
Основният обичай на този ден се нарича полязване. Домакините следят, кой ще влезе първи през деня в дома им и по това гадаят, каква ще бъде годината. Ако той е добър човек и стопанин годината ще бъде плодородна и щастлива за семейството. Този човек, който влиза пръв в дома се нарича полязник. За полязника се приготвя трапеза, на която той е на почит и уважение.
На този ден е първата кадена вечеря. Храната на трапезата е изцяло постна – пита с мая без украса, кравайчета, варен булгур, варени картофи с ориз, варен боб, варен ошав, варено жито, варена царевица, зеле, лук, чесън. Върху хляба и житото се запалва свещ. Най-възрастният член от семейството прикадява трапезата със запален тамян.

Пита с мая
Продукти: 1кг. брашно, 10 гр. мая, 150гр. прясно мляко и 150гр. вода, 5гр. сол.
Брашното се поставя в купа, в средата му се прави кладенче, където се налива прясното мляко, водата, стритата мая и солта. От всичко това се замесва тесто, оформя се на питка, която се поставя в тавичка. Пече се, след като втаса.

Кравайчета
От тестото за питката се правят кръгли отворени кравайчета, които отгоре се посоляват и наръсват със сусам. Оставят се на топло да втасат и се пекат, като преди печенето се намазват отгоре с вода.
© Красимира Дубарова

Нашият Никулден!
Четвъртък, 09 Дек 2010 - Етнографски музей

На Никулден дворът на Етнографския музей се изпълни с много хора – млади и стари, служебно ангажирани и дошли по собствено желание, забързани и спокойни, но всички обхванати от празнично настроение и някакъв особен възторг...
Освещаването на обредната трапеза извърши отец Петър от църквата „Св.св. Кирил и Методий”, а никулденската пита ритуално разчупи Йорданка Ананиева – заместник-кмет по култура и образование. Според начина, по който се разполови питата, стана ясно, че през следващата година повече работа ще трябва да свършат мъжете, инициативата във всяко начинание ще бъде тяхна. Първи от боговицата, дарена от „Хляб и хлебни изделия” – Бургас, опитаха моряците ветерани, които винаги участват с ентусиазъм във всички събития на Никулден.


Жените от център „Вселена” изненадаха присъстващите с веселите кукли в стил „марине”.
В картините си от изложбата „Свети Никола и морето” учениците на г-жа Ана Иванова от ОУ „Христо Ботев” – кв. Сарафово са нарисували своята представа за светеца и неговия празник.
Фондация „Български майстори” предложи на посетителите традиционна българска керамика, тъкани, икони, сувенири.
Изключителен интерес предизвика изложбата „Бургас, завинаги свързан с морето” , подредена в двора на Етнографския музей. Фото таблата представят историята на Бургас, Бургас в делник и празник, зиме и лете, плажът, пристанището, остров Света Анастасия...А морето не е фон, не е метафора – то е част от нашия живот. Затова за мото избрахме добре познатото четиристишие на поета Иван Ненков:
„Твоят дом е градът край морето,
ето пристана бял, откъдето
към надежди и миражи
тръгват всички екипажи.”

Никулден е началото на очакването, навечерие на Коледа – раждането на новия живот, на надеждата. В народните вярвания свети Никола не само спасява изпадналите в беда моряци и обърканите сред буря, но е покровител на нелекия преход от старата към новата година. Със своя кораб той ни пренася към новото, по-доброто, по-желаното. И нека не са напразни надеждите ни за здраве, радост, сполука, мирни и спокойни дни!
© Росица Топалова


Съвместна инициатива на Английската гимназия и РИМ-Бургас, по повод празника на Бургас.
Вторник, 07 Дек 2010 - Етнографски музей

Интересна инициатива бе организирана от РИМ – Бургас и ГПАЕ „Гео Милев” по повод празника на града.
На 03.12.2010г. ученици от Английската гимназия посетиха Етнографската експозиция.
Прозвучаха стихове и вълнуващи редове, посветени на Бургас, в изпълнение на ученици творци.
С интерес бе разгледана изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, а Росица Топалова разказа за възникването на идеята и работата си по този проект.
Литературното общество в гимназията с ръководител Дора Лазарова подари на музея порцеланов сервиз за кафе от началото на ХХ век.
Учениците участваха в своеобразно „модно” ревю, представяйки тоалети от една отминала епоха.


Честит Никулден!
Понеделник, 06 Дек 2010 - Глобално

Никулден

[img left]uploads/images/misc/sv_Nikola.jpg[/img]Никулден, наричан още Св. Никола или Рибен Св. Никола е един от най-тачените празници в българския народен календар. Всяка година той се празнува на 06.12. Никулден е и празника на град Бургас.
Шести Декември е датата бележеща края на земния живот на Св.Николай, наричан още архиепископ Мирликийски или Чудотворец. Той е роден през втората половина на III век в Патара, град в малоазийската област Ликия. Често гонен и изтезаван за Христовата вяра, достигнал дълбока старост, той умира през 342г. Тялото му е погребано в катедралата в гр. Мир. На 9 май 1087г., мощите му са пренесени в гр. Бари – Италия, където се намират и до днес. От тогава се слага началото на празника посветен на Св.Николай.
Според народното вярване при подялбата на света на Св. Николай се паднала водата. Затова той се почита като повелител на водата, на моретата и реките, покровител на моряците и рибарите, защитник на слабите и на изпадналите в беда. През земния си живота той извършва много чудеса, за което заслужено е наречен Чудотворец.
Св. Никола е защитник и на търговците. Затова на празника моряци, рибари и търговци извършват тържествено шествие в чест на покровителя.
На Никулден във всяка къща се приготвя „рибник” – цял шаран пълнен с булгур, ориз, стафиди, лук, орехи или шаран опечен в тесто. Във всяка къща се омесват по два обредни хляба – един наречен „богов” или „боговица” и друг „никулски”.
© Красимира Дубарова

Честит Никулден - празник на Бургас и неговите жители, на всички моряци, рибари и търговци!
Св. Никола да закриля нашия прекрасен град и всички нас бургазлии!

Предложение за Никулденската трапеза
Събота, 04 Дек 2010 - Етнографски музей

Риба кебап в гювечета
Продукти: филе от риба 700г, растително масло 150г /3/4 ч.ч./, праз лук 500г /4-5 стръка/, червени домати 300г /4-5бр./, яйца 2бр., кисело мляко 50г /1/4ч.ч./, магданоз ½ връзка, мариновани червени пиперки 5бр., бяло вино 200мл /1ч.ч./, кашкавал 50г, лимон 1бр., лютиви пиперки 2-3бр., няколко зърна черен пипер и сол на вкус.
Рибата се нарязва на парчета, посолява се и се задушава в част от мазнината. Празът се нарязва на кръгчета и се задушава в останалата мазнина до омекване, след което се прибавят нарязаните на дребно домати и пиперки, виното, черният пипер и ситно нарязаният магданоз. Отгоре се слага рибата, залива се с разбитите с киселото мляко яйца и се поръсва с настъргания кашкавал. Ястието се пече, докато остане на мазнина. Поднася се с парченце лимон и лютива пиперка.

<< 1 .... 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 >>
Tags
#MuseumSelfie (2)
1 ноември (1)
2016 (1)
2017 (2)
2018 (1)
24 юни (1)
3 март (1)
8ми март (1)
CHRISTA (2)
digitalization (1)
DIPP2017 (2)
tender (1)
автентични мартеници (1)
аквамарин (1)
акве калиде (10)
аметист (1)
анализ (1)
Апостол (1)
археологически музей (3)
археологически проучвания (1)
археологическо дружество дебелт (1)
археология (2)
афиш (1)
ахат (1)
Баба Марта (1)
багрилница (2)
БАН (3)
бежанци (11)
биоразнообразие (1)
благотворителна изложба (1)
бронзова епоха (1)
Бургас (2)
Бургаски пазари (1)
бургаски училища (1)
Бургаският край (1)
българска армия (1)
варна (1)
Великден (6)
Великденските заговезни (1)
Велики Четвъртък (1)
Великите пости (1)
венец (1)
влажни зони (1)
водохранилище (1)
военни (1)
вотиви (1)
Гергьовден (1)
Герман (1)
Гигантска пърхутка (1)
глаголица (2)
гласуване (1)
годишнина (1)
гостуваща изложба (1)
грънчарско колело (1)
Гъба (1)
дарение (2)
делфин (1)
ден на будителите (1)
Деня на Тракия (1)
джаз (1)
дигитализация (2)
дни на културното наследство (1)
дни на наследството (1)
Европейските дни на наследството (2)
експоцентър флора (1)
Еньова буля (1)
Еньовден (3)
Еразъм+ (1)
етнически малцинства (1)
Етно мартеници (1)
етнография (3)
етнографски музей (5)
Етнографския музей (2)
жеравна (1)
защитена зона (1)
здраве (1)
Зелени Балкани (1)
златно съкровище (1)
Иван Арабаджиев (3)
игнажден (1)
ИЕФЕМ (1)
изложба (18)
изложби (1)
изобразително изкуство (1)
изследване (1)
икона (1)
икони (3)
ИНТЕРРЕГ (2)
исторически музей (1)
история (1)
йоан кръстител (1)
Казанлък (1)
камено (6)
кампания (2)
кан кубрат (1)
канференция (1)
каталог (1)
кауза култура (1)
керамика (2)
кирилица (3)
Кирило-Методиевския научен център (1)
кмнц (1)
книга (1)
коледа (1)
конкурс (1)
конференция (4)
концерт (2)
кораби (1)
корал (1)
косите на Венера (1)
костюм (1)
крайморие (1)
крепост (3)
кръгла маса (2)
културно наследство (1)
купа на природонаучния музей (4)
къпана баница (1)
лазарки (1)
лазаровден (1)
лазаруване (1)
Левски (2)
лекции (1)
лекция (1)
лепенки (1)
лермонтови (1)
лято (1)
магически обичаи (1)
малко търново (1)
мартеници (2)
Матей Преображенски (1)
Международен ден на Черно море (1)
Месни Заговезни (1)
миграция (1)
минерали (1)
министерство на туризма (1)
Михаил Греков (1)
монета (2)
морска градина (1)
Морско казино (1)
моят експонат в музея (1)
моят предмет в музея (1)
музеен щанд (1)
музика (1)
награда (1)
награди (1)
наим-бан (1)
накити (1)
находка (4)
Национална археологическа конференция (1)
Нестинарство (1)
Никулден (5)
Никулденска програма (1)
Никулденска трапеза (1)
носия (1)
нощ на музеите (3)
НФК (1)
обичай (1)
Обичам България (1)
образование (1)
обреден хляб (1)
обреди (1)
община камено (4)
обява (2)
обяви (1)
оиц бургас (3)
октомври (1)
опазване на културното наследство (1)
Опознай Бургас (1)
Опознай Бургас и Бургаския край (1)
освобождение на бургас (2)
Освобождение на България (1)
освобождението на бургас (1)
отец Матей (1)
откриване (1)
отчет (1)
отчет за дейността (1)
панаир (1)
Пеперуда (1)
пеперуди (4)
петел (1)
пещ (1)
писменост (1)
пита (1)
планински кристал (1)
подаръци (1)
подводна археология (1)
поздравителен адрес (1)
Поморие (1)
Поморийско езеро (1)
порос (1)
празник (2)
празници (1)
праистория (1)
предпазване от уроки (1)
предписмени знаци (1)
представяне (1)
преселници (1)
пресконференция (1)
престилки (2)
призма (1)
природонаучен музей (6)
проект (3)
промоция (1)
проучване (1)
професионално обучение (1)
профилактика (2)
пръстени (1)
птици (1)
публична лекция (1)
работно време (11)
разкопки (11)
раскопки (1)
Регионален академичен център (1)
Регионален академичен център Бургас (1)
Регионален исторически музей (1)
ремонт (4)
реставрация (1)
рибари (2)
рибник (2)
рим русе (2)
ритуал (1)
ритуали (1)
розов кварц (1)
русокастро (11)
сборник (1)
св. варвара (1)
св.валентин (1)
св.варвара (1)
Свети Николай Чудотворец (2)
свето семейство (1)
Световния ден за защита на животните (1)
седеф (1)
Седмица на Бащата (1)
седмица на гората (1)
седмица на европа (3)
селфи (1)
Сирни Заговезни (1)
Сирница (1)
сирнишките огньове (1)
скръбна вест (1)
слънчев камък (1)
снежен човек (3)
созопол (1)
соколово око (1)
стажанти (1)
Стефан Каракостов и Христо Стамболски (1)
стикери (1)
Странджа (5)
студенти (1)
сувенири (1)
събития (1)
състезание (2)
талон (1)
татуировки (1)
тигрово око (1)
траки (1)
тракийски накити (1)
Трявна (1)
туристи (1)
Турция (2)
тюркоаз (1)
уикиден (2)
участия (1)
ученици (1)
училища (1)
училище (2)
учители (1)
флора (2)
форос (1)
фотоконкурс (2)
хамкане (1)
християнство (2)
христоо попов (1)
Цариград (1)
цоня дражева (1)
ченгене скеле (1)
Черно море (2)
чудесата на българия (1)
Швеция (1)
юнеско (1)

ПОСЕТЕТЕ НИ


АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Алеко Богориди 21
ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Славянска 69
ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Лермонтов 31
ПРИРОДОНАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ, 8000 Бургас, ул. Фотинов 30

КОНТАКТИ & РАБОТНО ВРЕМЕ


+359 (0)56 820 344
main@burgasmuseums.bg

Вторник - Събота от 09:00-17:00
Почивни: Неделя и понеделник

СОЦИАЛНИ МЕДИИ

facebook twitter google+ youtube
Web Development @ OverHertz Ltd © 2009-2018, Регионален исторически музей Бургас. Всички права запазени.