10 икони от фонда на Бургаския музей „очакват” своите благодетели

  • Начало
  • Новини
  • 10 икони от фонда на Бургаския музей „очакват” своите благодетели
20 Nov

10 икони от фонда на Бургаския музей „очакват” своите благодетели

За четвърта поредна година Бургаският музей приканва родолюбиви българи да спомогнат за реставрацията на ценни възрожденски икони. Те са част от колекцията на Историческата експозиция към РИМ-Бургас от дарени и спасени произведения на изкуството. Постъпват в музея през 1995 и 1998 г. след акция на бургаската полиция. Тогава иконите са консервирани, но за да върнат блясъка си и станат достояние на бургаската общественост, те трябва да бъдат напълно реставрирани.

Понастоящем около 10 икони от фонда на Историческия музей се нуждаят от спешна реставрация, всички те са от царския ред на иконостаса – големи около 1х0,80 м.

Като резултат от дарителската кампания в последните три години и проекта „Българските светци” са консервирани и реставрирани 11 икони. Те могат да бъдат видени в постоянната експозиция на музея, а под тях са упоменати спомоществователите.

Инициативата е част от дарителската кампания на музея „Есен 2018”, която дава възможност за ползване на данъчни облекчения в края на календарната година. При дарение за културата сумата от годишните данъчни основи можете да намали с до 15 на сто.

За повече информация тел. 056 841 815 – Исторически музей (Бургас, ул. „Лермонтов” 31) или ел.поща: main@burgasmuseums.bg

<module="album" id="174" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:икони, дарение, кампания

Comments

comments powered by Disqus