Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас

  • Начало
  • Новини
  • Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас
14 Apr

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас

Платното, с размери 68х51 см, е част от основната експозиция на Художествената галерия в Казанлък и е любезно предоставено за разглеждане, чрез РИМ-Бургас, на бургаската културна общественост.

Забележителният портрет на Раковски е малко известен и си заслужава да бъде видян, тъй като не е репродуциран нито в учебници, нито е окачван на стени в държавни институции. Изображението е живо и въздействащо, вярно отразило будната интелектуална личност на несравнимия котленец. Художникът не е известен, но има датировка – 1864 г.

На онези, които проявяват интерес към безпримерния ни национален герой и пазят в себе си родолюбиво уважение към миналото, ще бъде любопитно, идвайки в музея, да научат по какъв начин е открита живописната творба и запазена в Художествената галерия в Казанлък.

Показването на оригиналния портрет на Георги Раковски в Изложбената зала на Историческия музей е начинът, по който РИМ-Бургас се включва в мащабната национална инициатива за преосмисляне личността и делото на бележития българин. Идеята е да се изведе повече и разностранна информация за жизнения път и всеотдайността на Раковски, посветени изцяло на една цел – освобождението на България от османско владичество.

Масленото платно с образа на Георги Раковски може да бъде разгледано от сряда, 14 април, в Историческия музей в Бургас, ул. Лермонтов 31. Работното време на музея е от вторник до събота от 9 до 17 ч. и неделя от 9 до 14 ч.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus