Пресконференция за резултатите от подводните проучвания в заливите Ченгене скеле и Форос през 2021 г.

  • Начало
  • Новини
  • Пресконференция за резултатите от подводните проучвания в заливите Ченгене скеле и Форос през 2021 г.
30 Aug

Пресконференция за резултатите от подводните проучвания в заливите Ченгене скеле и Форос през 2021 г.

Пресконференция за резултатите от подводните проучвания в заливите Ченгене скеле и Форос през 2021 г. и откриване на изложбата „Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“

На 31.08.2021 г., вторник, в Археологически музей – гр. Бургас, от 11:00 ч., ще се проведе пресконференция за резултатите от подводните археологически разкопки в заливите Ченгене скеле и Форос през лятото на 2021 г. Ще присъстват научните ръководители на проучванията – проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Национален исторически музей – гр. София, д-р Найден Прахов – директор на Центъра за подводна археология в гр. Созопол, както и г-н Димитър Николов – Кмет на Община Бургас и г-жа Диана Саватева – зам. кмет „Култура, спорт и туризъм“ на Община Бургас. Пресконференцията ще бъде водена от д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас – институцията, която е основен партньор при проучванията, финансирани от Община Бургас.

Паралелно с пресконференцията Регионален исторически музей – Бургас (РИМ-Бургас), съвместно с Център за подводна археология (ЦПА) към МК и Националния исторически музей (НИМ), ще открият съвместната изложба „Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“. Тя е осъществена в рамките на проект на ЦПА „Стъклено съкровище от дълбините на Черно море. Представяне на уникална колекция от късносредновековни стъклени съдове открити под вода в Бургаския залив“, който е финансиран от Министерството на културата на Република България.

Изложбата ще представи колекциите на РИМ-Бургас и НИМ от археологически обект – „Находище на постсредновековни стъклени съдове в залив Ченгене скеле“, както и други находки открити в залива при проучванията през 2020 и 2021, финансирани от Община Бургас, и организирани от РИМ-Бургас.

Находището на стъклени съдове е открито през 2020 г. в рамките на съвместна изследователска програма на РИМ-Бургас и ЦПА за изследването на подводното археологическо наследство на Община Бургас. При проучването му през 2020 и 2021 г., ръководено от гл. ас. д-р Найден Прахов, ЦПА, и проф. д-р Иван Христов, НИМ, бяха открити над 200 фрагментирани съдове и фрагменти. Въпреки че най-вероятно те са на морското дъно в резултат на корабокрушение в рифа, около който са откривани, към момента не са идентифицирани останки от потънал плавателен съд. Находката представлява комплект от стъклените съдове от разнообразни форми – чаши на високо столче, чаши с или без дръжки, кани, купи, капаци на съдове, бутилки и др. Работната хипотеза е, че те са венецианско производство от 16 или 17 в, навярно от остров Мурано, и че са били пренасяни от търговски кораб за градските центрове по Западното и Северното Черноморие. Това е единствената по рода си находка от Черноморието и представлява важен извор на информация за потреблението, вноса и търговията с луксозни стоки през Османския период.

Освен колекцията на РИМ – Бургас, открита при проучванията през 2020 и 2021, подобна притежава и Националният исторически музей (НИМ), който през 90-те години на 20 в. получава от водолаз от Бургас десетки идентични съдове, навярно от същото находище. Избрани образци ще гостуват на изложбата в РИМ-Бургас.

Освен стъклените находки, изложбата представя и артефакти, открити при археологическите разкопки на нос Чироза и водолазните издирвания в акваторията му с ръководител проф. д-р И. Христов – каменни щокове и каменни бойни топки, транспортна, битова и строителна керамика, хвърлящи светлина на историята на залив Ченгене скеле и региона през античността и средновековието.

Тагове:подводни, ченгене скеле, форос

Comments

comments powered by Disqus