Учени дискутират общото културно наследство в трансграничния регион на 26 и 27 април

  • Начало
  • Новини
  • Учени дискутират общото културно наследство в трансграничния регион на 26 и 27 април
25 Apr

Учени дискутират общото културно наследство в трансграничния регион на 26 и 27 април

Регионален исторически музей Бургас организира първата научна конференция, посветена на изследванията и социализацията на археологически обект Акве калиде. „Древният град Акве калиде и скалният манастир Св. Никола – възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион“ ще се проведе на 26 и 27 април 2018 г. в залата на Художествена галерия „Петко Задгорски“ – гр. Бургас (ул. „Митрополит Симеон“ 24).

Официалното откриване ще се състои в 13:30 часа.

От 14:00 часа ще започнат пленарните доклади от панел „История и археология“, модератор ще е научният ръководител на археологически обект Акве калиде доц. д.и.н. Димчо Момчилов. От 17:00 ч. следва панел „Реставрация и консервация“, а във втория ден на конференцията - панел „Туризъм“.
Сред участниците в научната конференция ще са проф. Иван Йорданов, доц. д-р Стела Дончева, гл. ас. д-р Мирослава Доткова, д-р Йото Валериев, арх. Пеев и арх. Дончев, директорите на двата партньора по проекта Нечми Асан (Турция) и Милен Николов, представители на музеите и другите културни институти в Бургаско.

Представители на медиите са поканени да се присъединят към посещението на археологически обект Акве калиде на 27 април (петък). На място ще бъде дадена информация за извършените дейности по консервация и реставрация, финансирани по проекта и какво още предстои до приключването му. Пътуването до Бургаски минерални бани ще стане с автобус от спирката на ул. „Булаир“ (до библиотеката) - тръгване в 11:30 ч., връщане в 13:00 ч.

Тагове:акве калиде, конференция, TOGETHER

Comments

comments powered by Disqus