XIII Нощ на музеите в Бургас е тази събота – 20 май

15 May

XIII Нощ на музеите в Бургас е тази събота – 20 май

На 20 май 2017 г., събота, от 18:00 ч. Регионален исторически музей-Бургас ще се включи за XIII поредна година в Европейската нощ на музеите.

Събитието ще бележи и откриването на туристическия сезон в града, а специално за него в зала „Трезор“ на Археологическия музей пристигат три от най-впечатляващите съкровища, свързани със славната история на предците ни - „Най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол“, „Тракийското съкровище от Борово“ и „Съкровището от Надсентмиклош“. Преди да се стигне до съкровищата обаче, Археологическият музей ще представи новата зала „Средновековие“ и „Археологическите разкопки на Бургаския музей“. В нея са изложени най-интересните находки от големите археологически обекти в Бургаско – Акве калиде, Порос и Русокастро.

В 18:30 ч. официален старт на Нощта на музеите в Бургас ще даде Духовият оркестър на Община Бургас, който ще огласи централната улица Богориди със собствен концерт на открито.
Също в 18:30 ч. Историческият музей (ул. Лермонтов 31) ще открие гостуващата изложба „Епохата на цар Фердинанд“ от РИМ Велико Търново. Публиката ще има възможност да чуе открити беседи за различните изложби от млади доброволци. 9 десетокласника от клуб „Величието на България“ на ПГТ „Проф. Асен Златаров“, ще посрещат и информират многобройните гости на Историческия музея с интересни истории за предметите.

Малко по-късно, в 19:00 ч., в двора на Етнографския музей (ул. Славянска 69) започват „Игрите на нашето детство“. Музейните специалисти заедно с доброволци ще представят и демонстрират забравени детски градски игри от ХХ в. – игра на ластик, куцанка, стреляне с фунийки, билички.
Експозициите на РИМ-Бургас ще работят до 00:00 ч. на 21 май, с вход свободен.

ПРОГРАМА:

20 май, събота.
18.00 ч. АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Откриване на обновената експозиция на Археологическия музей с нова зала „Средновековие“ и „Археологическите разкопки на Бургаския музей“. Ще бъдат представени находки от периода Х-ХIV в. от Южното Черноморие – керамика, накити, въоръжение и снаряжение, християнска утвар. В обособено музейно пространство ще бъдат изложени и археологически находки от разкопките на Бургаския музей от най-големите археологически обекти в региона, които се проучват от РИМ-Бургас – от крепостите Порос, Акве калиде и Русокастро. За пръв път посетителите ще имат възможност да се запознаят с единствени по рода си артефакти като оловна ампула-реликварий и бронзов медальон с кръстове и емайл от крепостта Порос; надписа на Аполоний Ептайкент от Акве калиде; оловен печат на цар Петър и ампула-реликварий от крепостта Русокастро, многобройни находки от камък, желязо, керамика и благородни метали от трите археологически обекта.
Откриване на изложбата „Съкровището от Надсентмиклош“ – гостуваща изложба за летния сезон на Национален исторически музей-София. Представено е единственото в света копие на най-голямото ранносредновековно съкровище в света, известно до този момент. То е открито през 1799 г. в малкото градче Надсентмиклош в областта Банат, която днес се намира в най-западната част на Румъния. Съкровището е съставено от 23 златни съда с изключително богата украса, с обща тежест от близо 10 кг. То се свързва с прабългарската аристокрация, управлявала Отвъддунавска България през IX в. областите в дн. Румъния и Западна Унгария. Според друга научна теория съкровището е принадлежало на владетелите на Аварския каганат, който в нач. на IX в. е унищожен от прабългарите на хан Крум и от франкския владетел Карл Велики. Представените експонати са изработени във Виена в началото на ХХ в. и са подарени от Австро-Унгарската империя на българския народ. Представляват напълно идентични с оригиналите предмети. Оригиналното съкровище е притежание на Виенския музей на изкуствата. То е гостувало за повече от 200 години само три пъти извън Австрия – два пъти в Будапеща, и тази година в България. В момента оригиналите са изложени в НАИМ-БАН.
Откриване на изложбата „Тракийското съкровище от Борово“-гостуваща изложба от РИМ-Русе за летния сезон. Съкровището е открито през 1974 г. в околностите на дн. град Борово. Съставено е от три сребърни ритона с позлата, една разлата сребърна купа с позлата, и богато украсена с митологични сцени каничка – сребро с позлата. Ритоните са с протомета (предна част) на бик, сфинкс и кон. Те са изключително изящно моделирани, с допълнителна украса на роговете от перли и канелюри. Съкровището се датира от кр. на V-IV в. пр. Хр. Върху някои от съдовете има надписи „На Котис от Беос“-името Котис е царско тракийско име, носено от поне девет тракийски царе. Първият тракийски владетел с това име е управлявал Одриското царство в периода от ок. 381 до 359 г. пр. Хр. Експонатите са единственото копие на оригиналното съкровище.
Откриване на изложбата „Най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол“ – гостуваща изложба от РИМ-Варна за летния сезон. Представено е музейно копие на златните предмети на гроб №36 от Варненския халколитен некропол, който се датира от средата на V хил. пр. Хр. Гробът е кенотаф-символично погребение, в който не са открити човешки кости. Гробните дарове са от глина, кост, каолин, средиземноморски миди, мед и злато. Златните предмети от гроба са общо 857 – гривни, огърлици, апликации с форма на бикове с различни размери, владетелски жезъл, маниста и мн. др.

18.30 ч., ПРЕД АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ
Концерт на Духовия оркестър на Община Бургас.

18.30 ч., ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
Откриване на изложбата „Епохата на цар Фердинанд“ – гостува РИМ-Велико Търново. Представено е в цялостен вид управлението на Фердинанд като княз и цар на България, неговата политическа, научна и културна дейност като владетел на българиет в края на 19 и нач. на 20 в.

19.00 ч., ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ
„Игрите на нашето детство“ – представяне и демонстрация на забравени детски градски игри от ХХ в. – игра на ластик, куцанка, стреляне с фунийки, билички.

Тагове:нощ на музеите

Comments

comments powered by Disqus