Флори Флоров

Флори ФлоровВ малка работилница, близо до центъра на Бургас, сред новите сгради на модерния град, усмихнат и с много любов един възрастен човек съхранява своя стар и вече изчезващ занаят. Това е майсторът точилар Флори Флоров. Известен с прецизността си в цялата област, той наследява знанията и уменията си от своя баща Георги.

Семейната традиция в точиларството води началото си още от края на ХIХ в. Родом от гр. Драгашани – днешна Румъния, Георги Флоров започва да изучава занаята в Русе. Той работи при изкусен италиански майстор точилар и се научава да заточва както всички видове домашни режещи инструменти, така и най-фини бръснарски, фризьорски и дори хирургически инструменти. Майсторството на Георги и любовта към работата го отвеждат по-късно в Германия. В продължение на шест години той работи за известната фирма „Солинген” в гр. Дрезден.

<module="photo" id="1197" maxwidth="485" maxheight="400">

След годините в странство, развил до съвършенство своите умения, Георги Флоров се завръща в България и започва да практикува занаята си в Стара Загора, а по-късно идва и в Бургас. Именно тук той купува къща и се установява завинаги. Отваря така наречената „точиларска работилница на платформа” – мобилно ателие, с което обслужва близките на Бургас градове - Карнобат, Айтос, Поморие. Пътувайки със своята работилница, Георги остава по седмица или дори цял месец в различните градове, когато има много работа.

Своя труден занаят Георги Флоров предава на най-големия си син Флори. Започва да го обучава, когато е едва десетгодишен и до началото на военната си служба, Флори е вече напълно подготвен майстор.

<module="photo" id="1204" maxwidth="250" maxheight="300">
Днес 77-годишният опитен точилар казва за своята работа: „От всички занаяти точиларството е на първо място по трудност. Заточването става под определен ъгъл, а всички ъгли на заточване се определят на ръка, а не с инструменти. Майсторът точилар трябва да бъде много спокоен – ръката му да не трепери и да бъде сигурен в изработването.”

Флори Флоров е роден през 1935 г. в гр. Казанлък, целият си живот обаче прекарва в Бургас, където е установено семейството му. Завършва Механотехникума в Бургас – профил стругаро-фрезист. След военната си служба, през 1957 г. започва работа в ТПК „Хигиена”, където остава в продължение на двадесет години, а след това в ТПК „Колективен труд” (шивашко предприятие), където се и пенсионира. През годините, в които работи в държавните кооперации, Флори Флоров обслужва и всички останали кооперации и предприятия в Бургаски окръг, а също и болниците - заточва хирургически инструменти.

След пенсионирането си – през 1994 г., майсторът отваря точиларско ателие „Флоров” на мястото на бащината си къща, където работи и до днес. Известен е като най-добрият точилар в Бургаска област. При него идват хора дори от Ямбол. Майстор Флори заточва всички възможни режещи инструменти – домакински, шивашки, бръснаро-фризьорски, месарски, ловджийски, хирургични. Той може да върне към живот дори и най-малките фини ножички за маникюр.
Всеки инструмент, който му е донесен да бъде заточен е различен – от различен метал, различно изработен и различно износен, за това и изисква индивидуално отношение. „Навремето – казва майсторът – инструментите бяха хубави, от добра стомана – лесно се заточваха и трудно се износваха. Сега не е така.” Измервателните уреди, които използва точиларят в своя занаят, са окото и ръката. През дългите години на работа той е развил точност, която не може да се постигне и с машина. Ъгълът на заточване на острието зависи от метала – при по-твърдите стомани той е около 45º, а при по-меките и чугуна е по-прав.

В своята работа майстор Флори най-много обича общуването с хората. От малък има опит в това и може да разпознае всеки що за човек е още от пръв поглед. „Винаги трябва да правиш добро, когато можеш, защото доброто ти се връща.” – казва майсторът.

Флори Флоров е различен от повечето хора на неговата възраст. Близо осемдесетгодишен, той е здрав, енергичен и работи много. Казва, че дължи доброто си състояние на спорта – бил е активен състезател по колоездене, и на работата, която практикува вече почти седемдесет години.
Малката работилница, пълна с инструменти за заточване, постоянно влизащи клиенти и пойни птички, които майсторът отглежда, ще наследи малкият му син Георги. Той е точилар Флоров трето поколение, който ще съхрани жива една стара традиция.
[youtube=2TRgAQiB2_s]
Tочиларското ателие „Флоров” се намираше в Бургас на ул. „Струма” 38.

Красимира Дубарова
уредник в Етнографска експозиция - Бургас