Нова рядка находка е открита в Средновековния град Русокастро

  • Начало
  • Новини
  • Нова рядка находка е открита в Средновековния град Русокастро
07 Sep

Нова рядка находка е открита в Средновековния град Русокастро





Археолозите от РИМ – Бургас, проучващи българския средновековен град Русокастро, откриха съвсем нова находка – сребърен грош на сръбския крал Стефан Урош II Милутин. Той управлява Сърбия от 1282 до 1321 г. На монетата са изобразени от лицевата страна Иисус Христос, а на обратната – кралят заедно със св. Стефан. Монетата е копие на венецианските грошове-матапани, които са най-стабилната валута на Балканите в края на 13 – началото на 14 в. поради тежестта си и високата проба сребро. При тях обаче са представени дожът, от чието име е отсечена монетата, и св. Марко – покровителят на Венеция.
Крал Стефан Урош II Милутин е владетелят, който успява да разшири териториално Сърбия за сметка на българските земи в Браничево на северозапад и Македония на югозапад. При неговото управление кралство Сърбия се уголемява неимоверно, за сметка освен на български, но и на византийски земи на север от Солун. Канонизиран е за светец, а мощите му се съхраняват в църквата „св. Неделя“ в София.
Крал Стефан Урош II Милутин се е женил цели пет пъти, като една от съпругите му е българската принцеса Ана Тертер, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. Една от дъщерите му – Ана-Неда, е първата съпруга на българския цар Михаил III Шишман Асен.
За археолозите монетата е важна, понеже такава находка за пръв път се открива в средновековния град Русокастро. Тя разширява картината на известното досега монетно обращение в града.
Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus