Сирна неделя – време за заговяване и прошка

24 Feb

Сирна неделя – време за заговяване и прошка

Особено място в годишния кръг от народни празници заемат Великденските заговезни – Месни и Сирни. И двата празника се падат винаги в неделя, а датата зависи от Великден. През 2012г. Месни Заговезни се падат на 19.02., а Сирни – на 26.02. Седмицата, която ги разделя, се нарича Сирница.
Месни Заговезни се характеризират с традиционната вечеря, на която за последно се яде месо, преди Великденските пости. В събота преди Месни Заговезни е Задушница. На този ден се почитат душите на починалите ни роднини, като се вярва, че те излизат на свобода и остават на земята до Петдесетница (петдесет дни след Великден).
На следващата неделя са Сирни Заговезни. През деня младите семейства ходят на прошка в своите кръстници, при родителите си. Жените пък ходят на прошка и у бабата, която им е помогнала при раждането. Без прошка не може да се заговее! Вечерта се слага богата трапеза от млечни продукти, като най-важна е баницата със сирене. След вечерята идва дългоочакваното от децата хамкане, амкане на бяла халва, айце или сирене. А за младите моми и ергени идва момента да изиграят последното смесено хоро – буйно и скокливо, на фона на сирнишките огньове.
Заговели и простени, започваме Великите пости, в очакване на един от най-големите християнски празници Великден!
[widget="photo" name="a33" params="albid=33&rows=1"]

Тагове:Месни Заговезни, Великите пости, Великден, сирнишките огньове, Великденските заговезни, Сирница, хамкане

Comments

comments powered by Disqus