Паметници на тракийския конник в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас

  • Начало
  • Новини
  • Паметници на тракийския конник в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас
26 Jan

Паметници на тракийския конник в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас



Лектория на тема "Паметници на тракийския конник в Археологическата експозиция на РИМ – Бургас" ще бъде представена на 30 януари /вторник/, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. Славянска 69.
Присъстващите ще имат възможност да научат повече за каменните релефи и фрагменти от каменни и бронзови статуетки на Тракийски конник, които се съхраняват в музея. Те са от района на връх Шилото край Бургас, от зоната около Поморие и Несебър, от Ахтопол, от Дебелт, от Руенско, Айтоско, Созопол и други райони. Някои от тях са уникални образци на каменоделското изкуство. Те притежават висока художествена стойност, като едновременно с това се оказват много важни за изучаването на образния език на древните траки. Част от находките са непубликувани до сега в научната литература.
Лекторията ще бъде представена от Татяна Байкушева – магистър по тракология от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и е част от образователната програма на Регионален исторически музей Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus