Министерството на културата ще съфинансира разкопките на крепостта Русокастро

  • Начало
  • Новини
  • Министерството на културата ще съфинансира разкопките на крепостта Русокастро
15 Jun

Министерството на културата ще съфинансира разкопките на крепостта Русокастро


Проект на Регионален исторически музей Бургас спечели държавна субсидия за редовни археологически проучвания на крепостта Русокастро през 2016 година. Финансовата подкрепа от Министерство на културата е в размер на 5 000 лева. Тя се прибавя към осигуреното финансиране от 33 000 лева от Община Камено. Целта е да се проучи цитаделата на крепостта, след което да се пристъпи към косервационно-реставрационни работи на разкритите структури.

За първи път тази година финансирането за археологическите проучвания идва от бюджета на Община Камено, която желае да превърне обекта в атрактивна туристическа дестинация.
Археологическите работи ще се извършат от екип на РИМ Бургас с научен ръководител Милен Николов, зам.-ръководител Доротея Гюрджийска и консултант проф. Константин Тотев – известен като ръководител на арх. проучвания на емблематичната крепост Трапезица във Велико Търново.

От 2006 г. Бургаският музей системно проучва крепостта Русокастро, намираща се на 2 км от едноименното село в община Камено. В резултат е разкрита най-голямата крепост в днешна Югоизточна България, с площ от 50 дка, укрепена с двойни крепостни стени и цитадела.

Тагове:русокастро, разкопки, община камено

Comments

comments powered by Disqus