Древните тракийки покривали ръцете и краката си с татуировки

  • Начало
  • Новини
  • Древните тракийки покривали ръцете и краката си с татуировки
07 Jul

Древните тракийки покривали ръцете и краката си с татуировки

Национален археологически институт с музей – БАН (НАИМ БАН) представи серия от татуировки, с които древните тракийки декорирали телата си. Стилните мотиви, притворени във временни татуси ще намерите сега и в Бургас, ако посетите Археологическия музей на централната улица Богориди.

В началото на годината Регионален исторически музей Бургас участва в изложбата на НАИМ-БАН „Огледало на миналото: женската красота през вековете“. Сред предметите, представящи жените от Бургаските земи са златните накити на богата тракийка, живяла в Месамбрия (днешен Несебър) в началото на III век пр. Хр.
Изящните обеци, пръстени и огърлици на жените от древна Тракия удивляват със своята пищност и декорации, но те не са единствената впечатляваща част от тоалета им. Много често древногръцките художници, които рисували върху античните керамични съдове, представят един очевидно много важен елемент от външността на тракийките – техните татуировки. С тях те покриват целите си крака, ръце и врат. Значението на татуирането при траките се отнася към култови практики на свързване с надчовешки сили. Ивици с прави и коси линии, вълнисти мотиви и зиг-заг, точки, розети, силуети на животни, са сред най-често използваните мотиви за татуиране. Успоредните черти често се комбинират със силуети на животни – змии, сърни или елени.
<module="album" id="224" width="810" height="500" cell_height="100" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">
Във връзка с изложбата за женската красота през вековете, музейните специалисти от НАИМ-БАН създават колекция от временни татуировки с най-характерните мотиви от телата на траките. Лесните за поставяне татуси са чудесно допълнение към тоалета за летни събития и фестивали. Нанасят се с намокряне и могат да издържат с дни върху кожата.

„Татуировките на тракийката“ ще откриете в бургаския Археологическия музей на ул. Ал. Богориди 21. Цената на всеки от моделите е 2 лева.

Тагове:траки, татуировки

Comments

comments powered by Disqus