Нова документална книга разказва за историята на Бургас по време на Балканската война

  • Начало
  • Новини
  • Нова документална книга разказва за историята на Бургас по време на Балканската война
26 Oct

Нова документална книга разказва за историята на Бургас по време на Балканската война

Новата документална книга „Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“ с автор и съставител Яна Иванова – историк в РИМ-Бургас, беше представена вчера в Културен център Морско Казино в Бургас. Едновременно с това пред широката публика бяха показани ценни оригинални документи, подредени в изложба, свързани с историята на града ни от началото на 20 век. Изданието представя забележителна биография на майор Христо Попов, помощник – комендант на пункта в този период и разказва за създаването и функционирането на военното формирование. Публикуват се данни за отбранителните участъци по охраняваното крайбрежие, имената на техните командири и съставните им части. Представени са таблици на Щабът на пункта, наличния състав и въоръжение.

За най-интересните акценти, които се открояват в монографията, разказа историкът проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика с център по тракология при БАН. Той подчерта, че новоизнесените данни са изключително ценни.

„Тази книга е значима на първо място за историята на Бургас. Това е една цяла нова глава, която до сега е отсъствала от официалната история на града и от други исторически изследвания“, каза проф. Елдъров.
Директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов разказа как се е стигнало до издаването на ценната книга. Той подчерта, че публикуваната информация представлява един съвсем нов и неизвестен исторически извор.
Сред всички документи в архива на Христо Попов, разчетените и публикувани в книгата, се откроява неговия „Дневник на военните действия на помощник-коменданта на Бургаския укрепен пункт“. В него се споменават различни интересни обстоятелства. Сред тях са бомбардирането на фара на нос Емине, десантът при Мидия, явяването на турския флот около българския бряг. Любопитен момент е описанието за появата на торпедата от атаката на флота срещу „Хамидие“ на брега на Св. Никола (дн. Черноморец) на 13 ноември 1912 г.
Освен подробности за организацията и провеждането на чисто военни мероприятия, книгата разказва и подробности за живота в града, като честванията на различни празници, борбата с възможностите за разпространяване на епидемии, представена е информация за пристанището, за състоянието на морето със заледяванията на бреговете и развихрянето на зимни бури, за железопътната гара и още много интересна фактология.



Авторът на книгата Яна Иванова сподели какви трудности е срещнала в работата си и благодари на хората и институциите, които са й помогнали да осъществи успешно проекта си. „Докато разчитах документацията бях впечатлена от мащабите на това, което се е случвало в Бургас през посочения период“, разказа Яна Иванова. Тя изрази желанието си да продължи своите изследвания по темата.

Екземпляр от книгата може да бъде закупен в музейния магазин на Историческия музей на ул. Лермонтов 31. В експозицията е подредена и изложбата от оригинални документи, на базата на които е създадена книгата.

<module="album" id="349" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:история, Балканска война

Comments

comments powered by Disqus