На 3 юли Европейската Нощ на музеите се завръща в Бургас

  • Начало
  • Новини
  • На 3 юли Европейската Нощ на музеите се завръща в Бургас
02 Jul

На 3 юли Европейската Нощ на музеите се завръща в Бургас



На 3 юли (събота) Регионален исторически музей Бургас, отново се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите". Експозициите на РИМ-Бургас ще предложат на своите посетители разнообразна програма от изложби и събития, които могат да бъдат разгледани от 18:00 ч. до 00:00 ч. с вход свободен.

ПРОГРАМА:

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ (улица „Княз Александър Батенберг“ № 12-14)

18:00 часа

Откриването ще е в двора на Етнографската експозиция от 18:00 часа и ще бъдат представени Люляковски песни и танци от НЧ „Просвета – 1929“, с. Люляково. Село Люляково е село с богата история и култура, село запазило духа на миналото и успешно предаващо я на идните поколения. Съставът за автентичен фолклор към читалището е печелил не малко награди от фестивали и събори, представяйки характерни за селото обичаи – „Меденик“, „Провиране през риза за здраве“, Заговезни и много други.

От 18:00 до 00:00 часа

Посетителите могат да разгледат постоянната експозиция на Етнографския музей, представена по нов и атрактивен начин и да си направят снимка зад параван в една от роклите на Дора Попова, прочута актриса и танцьорка от 30-те и 40-те години на XX век.



ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ (на ул. „Лермонтов“) № 31

От 18:00 до 00:00 часа

В Историческата експозиция посетителите ще могат да се запознаят с историята на града и региона от праисторическо време до времето на социализма. В иконната зала ще може да бъде видяна богатата колекция от образци на християнското изкуство. В зала „Дарени и спасени съкровища“ – част от постоянните експозиции на музея, са изложени ценни образци на приложното изкуство, показващи силата на модните тенденции през XIX век – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури.

В залата за гостуващи изложби са представени строителните занаяти в Стара планина.

Акцент ще бъде тематична беседа свързана с първата в България фабрика за радиоапарати „Тулан“. Основана в Бургас през 1927 г. от инж. Светозар Пренеров, фабриката скоро се утвърждава на българския и световния пазар. В РИМ-Бургас са съхранени два радиоапарата от марката „Тулан“, като единият - най-популярният модел, както и рекламни брошури на фабриката могат да се видят изложени във витрините на Историческата Експозиция.



ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ (ул. „Константин Фотинов“ 30)

От 18:00 до 00:00 часа

В единственият в района на Югоизточното Черноморие Природонаучен музей, посетителите ще могат да разгледат гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. В новата постоянна експозиция, са представени обитателите на Световния океан. Експозицията показва голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което обаче е и силно застрашено от човешката дейност. Ще може да се видят едни от най-едрите представители на морските охлюви, както и едни от най-нежните и красиви.



АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ (бул. „Алеко Богориди“ 21)

От 18:00 до 00:00 часа

Постоянната археологическа експозиция представя в хронология най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от 6-4 в. пр. Хр. от кв. Изгрев и от нос Чироза, кв. Крайморие. „Среброто на траките“ е изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН, експонирана в зала „Трезор“. До края на месец октомври посетителите ще могат да видят тези оригинали – съдове за ритуално пиене на вино, накити, апликации за конска амуниция – подбрани от различни съкровища, открити у нас от края на XIX до началото на XX век.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus