Изложбата „Луксът на XIX век” ще гостува в Троян от 14 октомври

  • Начало
  • Новини
  • Изложбата „Луксът на XIX век” ще гостува в Троян от 14 октомври
12 Oct

Изложбата „Луксът на XIX век” ще гостува в Троян от 14 октомври

На 14.10.2019 г., понеделник, в 12.30 ч. в залата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в гр. Троян ще бъде открита за посещение гостуващата изложба „Луксът на XIX век”. Тя е създадена като съвместен проект на Регионален Исторически Музей – Бургас и Регионален Исторически Музей – Русе. Датата на откриването 14 октомври - Петковден е и празник на град Троян.

Експонатите са част от колекциите от луксозни предмети, постъпили в РИМ – Бургас през 1996 г. и 2000 г., след задържането им от РМУ – Бургас, при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

В периода 2008 - 2016 г. предметите са включени в изложбата „Дарени и спасени съкровища”, която от години се радва на висок посетителски интерес в залата на бургаската Историческа експозиция на ул. „Лермонтов” 31.

Постъпилата в музея през 1996 г. „френска колекция” включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. През 2000 г. е задържана на митницата и предадена в музея т.нар. „румънска колекция”, която съдържа картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.

„Луксът на 19 век” представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, промените последвали Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през 19 до началото на 20 век.
Вече четвърта година Регионалните музеи в Бургас и Русе се обединяват около темата „Луксът на ХIХ век”. Така бургаската колекция от „спасени съкровища”, във формата на мобилна изложба достига до все по-широка публика.

Изложбата ще остане в Троян до 9 декември т.г.

Тагове:Луксът на XIX век, Троян, Русе

Comments

comments powered by Disqus