Министерство на културата избра да финансира проект за каталог с ценни икони от Бургаския музей

  • Начало
  • Новини
  • Министерство на културата избра да финансира проект за каталог с ценни икони от Бургаския музей
19 Jun

Министерство на културата избра да финансира проект за каталог с ценни икони от Бургаския музей



Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ“. Отпуснатите средства са в размер на 7070,00 лв. Водеща цел на този проект е да бъде издаден каталог, в който да се представи по-голямата част от иконната колекция на РИМ-Бургас, съставена от творби със забележителни качества и интересна съдба. Заснемането, публикуването и атрибутирането на живописните реликви би предоставило възможност за обогатяване на натрупаното до момента познание за тях и би дало ход на многопластово интердисциплинарно изследване.

Иконите са сред най-значимите културни ценности във фонда на Регионалния исторически музей-Бургас. Повечето от тях са придобити в резултат на успешни акции против незаконния трафик на културни ценности в периода (1995-1998 г.), след като са неправомерно отнети от различни храмове. РИМ-Бургас е един от малкото, които като част от своята мисия за опазване, проучване и популяризиране на културно-историческото наследство, успява да поддържа иконната си колекция в добро състояние, да организира дарителски акции, подкрепящи усилията му да реставрира реликвите. Провежда теренни проучвания и насърчава научните изследвания в търсене на произхода на иконите и техните автори, принадлежността им към художествени школи и прочее.

Стремежът да се популяризират достойнствата и значимостта на българското културно наследство, да се вникне в неговата същност и послание, е неразделна част от целите на описания проект.

Тагове:проект

Comments

comments powered by Disqus