Постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането" гостува в Историческия музей по повод 145 години от Априлското въстание

  • Начало
  • Новини
  • Постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането" гостува в Историческия музей по повод 145 години от Априлското въстание
18 Apr

Постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането" гостува в Историческия музей по повод 145 години от Априлското въстание

Априлското въстание от 1876 г. е най-драматичното събитие в историята на националноосвободителното ни движение. То показва на Европа и света българската решимост за възстановяване на държавната независимост.

Като илюстрация на бунтовните настроения на българите от края на XIX век в Историческия музей в Бургас ще гостува мобилна постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането" на Исторически музей – Самоков. Подбраните фотообразци на хладни и огнестрелни оръжия са от периода XV-XIX век.

Интересно е да се отбележи, че първите оръжия, записани в Инвентарната книга на музея в Самоков - пищов, пушка и ятаган, датират от 1937 г. През следващите години са прибавяни още хладни и огнестрелни оръжия, включително и такива, произведени в началото на XX век. По-ценните модели неотдавна са реставрирани и подредени в експозицията на Самоковския музей. Техни фотоси са включени в гостуващата в Бургас мобилна изложба.

Като допълнение към постерните табла, в Изложбената зала на Историческия музей в града ни, ще бъдат показани оръжия от фонда на РИМ-Бургас, датирани от същия период.

Изложбата „Оръжието на Самоков през Възраждането" от ИМ-Самоков ще бъде открита на 20 април от 17:00 часа в двора на Историческия музей (ул. Лермонтов № 31) и ще може да бъде разгледана, в Изложбената зала, до края на месец май.

Работното време на музея е от вторник до събота от 9 до 17 ч. и неделя от 9 до 14 ч.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus