Модел за дигитализация на нематериално културно наследство обсъдиха в Бургас експерти от цялата страна

  • Начало
  • Новини
  • Модел за дигитализация на нематериално културно наследство обсъдиха в Бургас експерти от цялата страна
28 Oct

Модел за дигитализация на нематериално културно наследство обсъдиха в Бургас експерти от цялата страна



Бургас стана домакин на двудневен форум, посветен на цифровизация и регистрацията на нематериалното културно наследство. Информационната му част се проведе в гостоприемните зали на Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас, а практическата в новия етно-туристически комплекс Ченгене скеле. Активностите се реализираха в рамките на заключителната конференция по международен проект „Дигитално представяне и опазване на нематериалното културно наследство“ (DigiCult) по програма Еразъм+ на Европейския съюз. Организатори на форума бяха Регионален исторически музей - Бургас и Бургаски свободен университет, които са партньори в проекта.

В събитието вземаха участие повече от 50 представители на музеи и читалища от цялата страна. В рамките на събитието се проведе информационен ден с лекции, презентации и дискусия, които имаха за цел да повишат компетенциите на експертите по културно наследство и техните дигитални умения. Чрез презентации и проведен открит дебат бяха обсъдени добри практики и горещи точки относно регистрацията, представянето и опазването на нематериалното културно наследство.
Домакините от РИМ-Бургас и БСУ представиха единен модел за дигитализация на нематериално културно наследство, разработен от партньорите по проекта от България, Италия, Гърция и Латвия. Споделен беше опитът на културните работници от другите страни и техните особености.
На всички желаещи да научат повече и да подобрят уменията си, бе предложена възможността да преминат онлайн обучение за дигитализация на културно наследство в рамките на 35 часа. Това трябва да бъде заявено от конкретно лице на ел. адрес на РИМ-Бургас main@burgasmuseums.bg. На успешно завършилите курса се издава сертификат.

Културната програма на конференцията включваше посещение по море на етно-туристическия комплекс Ченгене скеле, представящ и съхраняващ нематериалното културно наследство на местната рибарска общност. Осъществени бяха редица неформални срещи между директори на музеи, между музейните експерти, представители на читалища и библиотеки.







Тагове:

Comments

comments powered by Disqus