Александър Михайлович Лермонтов

Александър Михайлович ЛермонтовАлександър Михайлович Лермонтов /1838-1906/

Александър Михайлович Лермонтов е роден на 27 февруари 1838г. в гр. Либава. Племенник е на Михаил Юрьевич Лермонтов и е възпитаник на Пажския корпус, випуск 1856г. През 1872г. е произведен в чин полковник и става командир на 13 Драгунски полк.
На 6 февруари 1878г. "летящият отряд" на руската армия, състоящ се от 13 Драгунски полк и 13 Нарвски хусарски полк (предвождан от генерал Александър Александрович Пушкин, син на поета) под командването на полковник Лермонтов освобождава градовете Елена и Бургас. За това полковник Лермонтов е награден със златно оръжие "За храброст", с ордени "Св. Владимир" III ст. с мечове "Св.Станислав" I ст. с мечове и чин генерал-майор. След края на войната е назначен за командир последователно на лейбгвардейския Кирасирски полк на Нейно Величество, началник на 12-та Кавалерийска дивизия, командир на 1-ви Кавалерийски корпус. През 1902г. е назначен за член на Военния съвет. Умира на 26 декември 1906г. Погребан е в Новодевическото гробище в Санкт Петербург.
В 15 ч. на 6 февруари 1878 г. "летящият отряд" на полк. Лермонтов, състоящ се от четири пехотни роти и три драгунски взвода с две конни оръдия, наближава покрайнините на Бургас. Там часове наред е събрано в трепетно очакване цялото бургаското гражданство. Под звуците на църковните камбани първенците на града, духовенството и тримата чужди консули посрещат тържествено руските воини.
В донесението, което полк. Лермонтов изпраща до щаба на армията, пише: „Представители на града поднесоха хляб и сол. Цялото население се тълпеше по улиците и се събра на площада, където се отслужи благодарствен молебен”.

Лермонтови - освободители и съзидатели.