Брегът на слънцето

Брегът на слънцетоПрез 50-те години на 20-ти век на няколко километра северозападно от Несебър има живописен залив със златни дюни и девствен плаж. Едва ли някой е прогнозирал как ще се промени това място само за няколко години и ще привлича с бляскавото име Слънчев бряг.
На 30 юни 1958 г. излиза постановление на Министерски съвет № 120, с което се планира тук да се построи нов курортен комплекс, който с множество модерни хотели и ресторанти ще приласкае западния турист. И защо не? С близостта си до очарователния Несебър и само на трийсетина километра от международното летище Бургас има всички предпоставки да се превърне в перлата на черноморското крайбрежие.
В началото на 60-те години се появяват първите хотели –„Калина“, „Глобус“, „Черноморец“ с прекрасната си розова градина, „Бургас“, а заедно с тях и новите атракционни заведения и ресторанти – „Нептун“, бар „Русалка“, кафе „Бриз“, „Фрегатата“, „Бъчвата“. През 1969г. е построена в оригинален архитектурен стил „Ханска шатра“, а няколко години по-рано неподражаемият за времето си „Бар-вариете“, с оригиналните си шоу програми.
<module="photo" id="2034" maxwidth="810" maxheight="800" watermark="/uploads/old/watermark.png">

<module="photo" id="2033" maxwidth="810" maxheight="800" watermark="/uploads/old/watermark.png">

<module="photo" id="2041" maxwidth="810" maxheight="800" watermark="/uploads/old/watermark.png">
Проектирането и строежа на Слънчев бряг не е просто прищявка, нито самоцел. За да се превърне за толкова кратък период от време в един от най-посещаваните курортни комплекси е изградена цяла схема от функционални звена, които да подпомагат процеса на развитието му. През 1959г. се създава ДСП „Балкантурист“ – Несебър (структура, която в следващите години многократно променя името си), чиято дейност е свързана със стопанисването на новопостроените обекти. Провеждат се редица квалификационни курсове за служителите ангажирани в туризма. Дори през 1972г. СПТУ по Отдих и туризъм се мести от Несебър в Слънчев бряг, за да може новооткритите вечерни паралелки да обучават работниците и служителите от комплекса.
<module="photo" id="2035" maxwidth="810" maxheight="800" watermark="/uploads/old/watermark.png">
Изграждането на луксозния курорт следва определен в няколко етапа ред, но през 80-те години се стига до заключението, че разрастването му не може да продължи. Причината за това е, че в първоначалните проекти базата не бива да надхвърля 30 000 легла, което е съобразено и с удобствата и спокойствието на гостите на комплекса. Разбира се, това е задължително изискване за един от най-добрите морски курорти на континента. Стремежът на управата е бил чрез реконструкция и модернизация на обектите да се повишава тяхната категория като това е единствения начин за осигуряване на възможно най-добрите условия за летуване. Няколко месеца преди политическите промени през 1989г. тогавашния председател на Слънчев бряг Яни Николов в едно свое интервю за в.“Черноморски фронт“ потвърждава всичко това и споделя красноречива статистика: “Вчера 14 юни в хотелите има над 24 хиляди туристи и с всеки ден цифрата им расте. Сега при нас са на почивка над 6500 туристи от СССР, почти 2700 от Англия, 3600 от ФРГ, над 2600 от ГДР, повече от 3000 са гостите ни от ЧССР (Чехословашка социалистическа република)…Българските летовници са над 2600.“
<module="photo" id="2039" maxwidth="810" maxheight="800"watermark="/uploads/old/watermark.png">
В заключение може да се обобщи, че създаването на Слънчев бряг е част от грандиозната политика за превръщането на бургаското Черноморие в низ от летовища, подходящи за всеки турист. От Обзор до Синеморец изникват къмпинги, лагери, курортни комплекси, като разбира се не забравяме приветливите малки градчета с частните квартири. И ако ви се струва, че в последните години грандиозността придоби уродлив вид, то старите снимки винаги могат да ни върнат там откъдето всичко започва.

*Използвани са материали от фонда и библиотеката на РИМ – Бургас

Автор: Яна Иванова – уредник "Най-нова история"