Дора Попова

Дора ПоповаДора Попова (1902-1976)

Дора Попова е родена през 1902г. в с. Карадър, Лозенградско. През 1912г. семейството й е принудено да се изсели в България, в Бургас в бежанската Коджакафалийска махала.
От дете има артистични заложби. През 1920г. започва кариерата й на актриса във варненската трупа на Стоян Бъчваров. Изиграва над 30 роли на българска сцена.
През 1927г. заминава за Париж, където завършва курс по танцово изкуство и става танцьорка на ориенталски танци в прочутото кабаре „Folies Bergere”. По същото време там участва и Жозефина Бекер. Като танцьорка тя гастролира в редица европейски страни, а с кубинска трупа пътува в Северна Африка. През 1932г. Дора Попова окончателно приключва с артистичната си кариера в чужбина и се завръща в Бургас.
Със спечелените пари започва строежа на къща и баня на ул. „Александровска”. Десетилетия наред сградата е известна като „Дорината баня”. С налагането на комунистическия режим след 1944г., банята е одържавена през 1950г. Същият ден, в който й отнемат собствеността Дора играе в комедията „От любов към изкуството” с благотворителна цел.
Дора Попова умира през 1976г.
Макар и забравена от града, комуто е дарила с толкова много чрез дългогодишната си благотворителна дейност, Дора Попова ще остане в историята като най-известната българска актриса в Европа през 30те и 40те години на 20ти век.

За да научите повече за делото и живота на Дора Попова, посетете Етнографската експозиция на РИМ Бургас (гр. Бургас, ул.Славянска 69)