Еньова буляЕньовден

Еньовден е народен празник, честван на 24 юни – деня на лятното слънцестоене, който съвпада с християнския празник на Св. Йоан Кръстител. В основата на празника е вплетен езическият култ към слънцето и гръмотевиците. На Еньовден се провежда обичаят Еньова буля, който днес е най-добре запазен в селата от Западна Странджа – Факия и Момина църква.

<module="photo" id="235" maxwidth="485" maxheight="300">


Еньова буля

На Еньовден всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче.
Една яка мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.
След обхождането отвеждат Еньовата буля в същата къща, където са я стъкмили. Там започва напяването на момините китки. Те са набрани от момите още предния ден и са оставени в едно бяло менче под трендафил, през нощта да ги видят и погалят звездите.
Еньовата буля изважда една по една китките, в това време момите припяват, като наричат за какъв момък ще се омъжи съответната девойка.
Накрая момите измиват лицето на Еньовата буля с водата от котлето, обличат я с нови дрешки и я връщат на майка й.