КоледариКоледа, Колада или Кол‘да е един от най-тържествените празнични комплекси. Вечерта преди Коледа е позната като Бъдни вечер. От една страна, в църковния календар тя се свързва с очакваната блага вест за раждането на Иисус Христос, от друга страна, традиционната култура я разглежда като семейна вечер, вечер, когато цялото семейство се събира. На Бъдни вечер се приготвя обредна трапеза, която се кади. Храната е постна, а най-важната част е обредният хляб, който носи различни наименования в зависимост от населеното място – вечерна, вечерник, коледник, бъдна погача. На масата задължително се слагат чесън и сребърна пара, за да е имотна годината. След като се прекади трапезата, хлябът се разчупва от най-възрастния мъж в семейството.

На Бъдни вечер огънят в огнището не угасва – поддържа се от дебело крушово или дъбово дърво, наричано бъдник, коледарско дърво. То, обаче, не бива да изгаря напълно, след време се гаси и се слага зад вратата, а с парче от него се изработва някоя част на ралото или колата. Пепелта от бъдника също се пази и се използва при баене на болни хора и добитък. В някои села хората вярват, че на тази вечер не бива да се спи край огнището, за да не пострада човек.

Върхов момент в този обред е коледуването. Коледарите се наричат коледаре, куледаре и коладници и са от групите на ергените и женените мъже. Те предварително определят пътя, по който ще минат, тъй като, според поверието, две коледарски дружини не трябва да се срещат. Всяка дружина има водач – кударбашия, кударбашии, който върви начело на групата и носи бъклицата с виното. Наричат го цар, наречник, наречар, което е свързано с функцията му да нарича и благославя стопаните на дома. Станеникът е друг важен участник в обреда. Той не обикаля къщите с коледарите, женен е на първо венчило, пее хубаво и знае коледарските песни. Станеникът се избира само, ако е съгласен да изпълнява тази роля.

Вечерта срещу Коледа всички коледари се събират на хорището или в дома на станеника, изпяват песента „Ой те тебе, стар станеник“, той ги дарява с голям кравай, след което те тръгват. Групите започват да обикалят към полунощ и никой не си ляга, докато през дома му не минат коледарите. По пътя и пред всяка къща се пеят точно определени песни, а вратата се отваря или от момата в дома, или от стопанина.В къщата влизат само певците от коледарската дружина, които изпълняват песни за дома и членовете на семейството.
Облеклото на коледарите е празнично, непременно носят връхни дрехи и калпаци. В някои селища калпаците и раменете са наметнати с везани кърпи, в други закичват калпаците си с чемшир, бръшлян и наниз от пуканки, в трети пришиват на яките коледарски китки от синци и разноцветни конци, приготвени от момите.

Обреден календар за моми и ергени: Помагало за учителя >>

Обреден календар за моми и ергени: Помагало за ученика >>