Плетене на мартеници

Плетене на мартенициОт какво се изработва мартеницата?
Мартениците се изработват от памучна, копринена или вълнена нишка.
В народните представи вълната е свързана със земята и носи плодовитост. Затова присъства в сватбената обредност, има я и в мартениците - като пожелание за здраве, дълъг и щастлив живот.
В стари времена вълната за мартеници събирали по пасищата на стадата. Вярвали, че вълната, останала от овцете по храстите, е взела от силата на природата, ще пази от лошотии и ще донесе берекет.

<module="photo" id="1842" maxwidth="480" maxheight="350">


Защо бяло-червен конец?
Усуканият бяло-червен конец обикновено наричаме „мартеничен”, но той присъства и в много семейни и календарни обреди заради силата си да предпазва. Връзвали го на родилката и новороденото, с него съшивали първата детска ризка, повоят за увиване на детето в пелената е от бяла и червена вълна. С него украсявали сватбеното знаме, сватбените китки, по бяла и червена нишка младоженците влизали в новия си дом. На Гергьовден с бяла и червена прежда увивали кръстато свещ за рогцето на жертвеното агне. Китките за кръщене, за първа бразда също връзвали с „превъртян” бяло-червен конец.
<module="photo" id="1841" maxwidth="480" maxheight="350">


Цветовете на мартеницата по области и какво е „СЕДМОШАРИЦА”
Бяло-червената мартеница е разпространена из цяла България, но в някои етнографски области се изработват и по-специфични мартеници: само червена – в Северозападна България, Софийско, Великотърновско и Шуменско; червено-синя – в Благоевградско; бяло-зелена – в Смолянско; червено-бяло-лилава – в Габровско и Старозагорско; червено-бяло-жълта – в Пернишко; червено-бяло-зелена – в Хасковско. Правят се и комбинации от всички багри на пролетните цветя. Мартеницата от седем цвята наричат „седмошарица” (небесна дъга).
<module="photo" id="1843" maxwidth="480" maxheight="350">


Елементите на мартеницата
Най-старите мартеници представляват усукани бели и червени вълнени конци. Постепенно мартеницата се усложнява с допълнителни елементи – кръстчета, парички, мъниста, метални халки, скилидки чесън, черупки на миди и охлювчета, звънчета и др. Днес тя е произведение на приложното изкуство, но неин задължителен компонент си остава червеният цвят с неговата предпазна сила.
<module="photo" id="1844" maxwidth="480" maxheight="350">Защо да изберем зелената мартеница?

Зеленият цвят е символ на природата и плодородието. Зеленината се свързва с пролетното пробуждане, със здраве, празничност и надежда.
В българския фолклор зеленото напомня за самодивите - поясът им носи цветовете на дъгата, но зеленият цвят е по-голям и „най-много бие на очи”.
Зелен е Еньовският венец, със зелени клонки е окичена Пеперудата, която моли за дъжд ...
Зеленото в мартеницата ще Ви даде сила и жизнерадост.
<module="photo" id="1845" maxwidth="480" maxheight="350">


Мартеница, в която има синьо
Наричат синьото „най-дълбокият” цвят, защото е свързано с животворната вода и безкрайното небе, белег е на вечност. „Високи сини” са и българските планини в любимата ни детска песен по текст на Младен Исаев.
В народните представи водата е символ на живота. Тя пречиства, пази, носи здраве, сбъдва желания, затова участва в повечето традиционни обреди и ритуали - при раждане и сватба, на Васильовден, Водици (Богоявление, Йордановден), Ивановден, Лазаровден, Цветница (Връбница), Еньовден, Гергьовден ...
Затова в мартениците понякога има и синя прежда или вълна.
<module="photo" id="1846" maxwidth="480" maxheight="350">