Поморийският манастир Свети Георги

Поморийският манастир Свети ГеоргиИсторията на Поморие сочи, че през VII век тук вече е имало храм, посветен на великомъченик Георги, основан от гръцки колонисти. С нахлуването на османски войски по тези земи, храмът e бил разрушен и запустява. Преданието за случилото се след това разказва интересна история - няколко столетия след като е опустошен, храмът бил възстановен. От мюсюлманин - Селим бей - създател на голямо феодално имение в района. Той се заселил край Анхиало в края на XVII век заедно със семейството си. Избрал да направи чифлик именно край черноморския град, тъй като бил болен от неизлечима болест, а още тогава районът се славел с благотворния си климат.

Един ден негов ратай му разказал, че на сън често му се явява мъж на бял кон и му сочи къде наблизо до чифлика има извор с чудотворна вода. Разкопавайки посоченото място, Селим бей и ратаят открили мраморен барелеф на конник и от земята, където бил закопан, бликнала вода. У беят се появила надежда за изцеление.

Той повикал свещеник, който му прочел молитва и го поръсил с вода от аязмото. Тя наистина излекувала болестта и тогава, вдъхновен от случилото се, Селим бей приел християнската вяра. По негова заповед на мястото бил издигнат параклис. Преданието разказва, че години по - късно, беят овдовял и станал монах. Основал край параклиса манастир и предоставил за нуждите му целия си чифлик, разположен на площ от 3 800 декара земя. Станал първия игумен и скоро след това намерил последователи.

През 1856 година е изграждена сегашната голяма сграда и допълнителни постройки, които с времето се благоустрояват и разрастват.

През 1906 година манастирът става собственост на Бургаската постоянна комисия, а през 1935 година е предаден на Сливенската митрополия. През 1966 година е изградена двадесет метрова кула - камбанария.

И до днес тук се пази старата мраморна плоча с изображение на конник, за която се говори в преданието. Тя е вградена в антаблемана на църквата. Предполага се, че на мястото някога е имало тракийско светилище. Изворът с чудотворната вода и до сега има своята слава и посетителите не пропускат на отпият от него и да си налеят от водата му.

За да не се пилее тя излишно, изтичането и се контролира чрез автоматична система, която е така регулирана, че няколко минути, след като някой пусне водата, тя спира, докато отново не се наложи да се пускане.

Известна сред миряните е и чудотворната икона на Свети Георги, която се пази в манастира. Според поморийци тя е помогнала на много бездетни семейства да се сдобият с рожба. И е излекувала тежко болни хора, помолили се пред нея.

Всяка година навръх Гергьовден в манастира, за да почетат светеца, се събират хиляди хора. На този ден тук се отслужва тържествена архиерейска света литургия. През годините, посещението на светата обител на шести май се е превърнало в традиция и храмовият празник е обявен и за празник на Поморие. Всеки жител на града тогава отваря дома си за гости и честването продължава през целия ден.

Манастир „Свети Георги” е една от най-старинните обители в България. Той е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България, който ежегодно приема хиляди поклонници. Сега игумен на манастира е агатополският епископ Йеротей.

През 2019 г. манастирската управа започна ремонт на построената през 1856 г. църква, със средства, осигурени по европейска програма. Но с разпокриването на сградата се установява, че гредите са напълно прогнили, а стените пропаднали. Това налага спешно да се направи цялостен ремонт на църквата – укрепване на конструкцията на сградата, подмяна на подовото покритие, на иконостаса и нова ел.инсталация. За непредвидения ремонт обаче не са предвидени и средство по програмата. В момента църквата не е достъпна за посетители, иконите се съхраняват в приземния параклис на манастира.

„Ако има хора, които могат да поставят материалните си нужди на заден план и да отделят от залъка за духовното, да ни помогнат с лепта – кой колкото може, че да приключим с това непосилно за собствените си възможности дело до Великден, който е в края на април”, изрази своята надежда игуменът на манастира епископ Иеротей. Общинската управа в Поморие още в края на миналата година изрази готовност за подпомагане на поморийския манастир със средства, за да може ремонтът на църквата да приключи възможно най-скоро.