Син рак

Син рак<module="photo" id="1534" maxwidth="300" maxheight="200">
На латински името му - Callinectes Sapidus означава "красив вкусен плувец", което говори за добрите му вкусови качества.

Родината му е източното крайбрежие на САЩ. В Черно море за пръв път попада през 1968г., а второто му наблюдение е през 1984г. От тогава синият рак продължава да прониква в нашето море и все повече наблюдения се натрупват. В Природонаучният музей на РИМ Бургас син рак е донесен за първи път през август 2006г. Тогава рибар го улавя в Бургаския залив и след проверка на РИОСВ Бургас екземплярът е донесен за препариране в музея. И днес този син рак може да се види в експозицията на Бургаския музей. През юли 2007г. друг екземпляр е донесен жив във Варненския аквариум. През 2008г. син рак попада в мрежите на рибарите от Ахтопол, а през 2009 е уловен край Царево. През октомври 2013г. в Природонаучния музей бе донесен втори син рак. Вероятно има и много други уловени екземпляри, което показва, че видът вече редовно прониква в Черно море.

Синият рак е представител на висшите ракообразни Malacostraca (означаващо с „мека черупка“). Въпреки името на класа си, синият рак има твърда черупка и 10 паякообразни крака. Най-големите екземпляри са с ширина на щита до 30 см. Странично са разположени дълги шипове. Задните му крака са видоизменени в плавници, а предните в щипци. Цветът на щита е кафявзелен до стоманеносив . Краката и щипките им са тюркоазеносини, откъдето идва и името им. Женските достигат полова зрелост на 3 годишна възраст. През целият си живот, който е около 7 години, тя се опложда само един единствен път. След това всяка година снася оплодени яйца. В Черно море размножаването му се възпрепятства от ниските зимни температури на водата (около 5°С).

По бреговете на Америка сините раци са много популярни и са особено ценени заради бялото им месо. Там той съставлява ½ от общия улов на крабовите раци.

д-р Светла Далакчиева