Бургаските деца премериха знания за миграцията при птиците

  • Начало
  • Новини
  • Бургаските деца премериха знания за миграцията при птиците
14 May

Бургаските деца премериха знания за миграцията при птиците

В последния ден от Седмицата на Европа – 14 май (събота), организирана от Областния информационен център, РИМ Бургас връчи за пети пореден път Купата на Природонаучния музей. В състезанието участваха 6 отбора от четири училища. Основна тема, по която учениците премериха знания тази година, бе „Миграцията при птиците“. Теоретичната част на състезанието се състоя от 16 въпроса, на които отборите трябваше да дадат верен отговор. Учениците показаха знания, кои видове птици извършват най-дългите миграции или коя е рекордната височина, на която птиците прелитат, коя е международната конвенция опазваща мигриращите видове и кой е първият учен описал миграцията им. Втората част в състезанието беше практична. В рамките на един час отборите търсиха мигриращи птици, които се срещат в Морската градина на Бургас. За ориентир служеха поставените информационни табели с текстове за видовете птици, дървета и паметници на четири точки в Морската градина.
<module="photo" id="2062" maxwidth="750" maxheight="550">

„Борбата за Купата бе оспорвана, а разликата в точките, определили крайното класиране, бе минимална. Радвам се, че децата имат толкова много знания за птиците. Ние живеем на едно от най-орнитологичните места в Европа, където прелита почти цялата световна популация на розов пеликан. Докато много чужденци идват тук специално, за да наблюдават птици, за нас е достатъчно само да вдигнем глава, за да се насладим на впечатляващите гледки на многобройните мигриращи ята.“
– сподели организаторът на състезанието д-р Светла Далакчиева.
<module="photo" id="2064" maxwidth="750" maxheight="550">
Купата на Природонаучния музей тази година спечели отборът на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. Те бяха и най-малките участници, едва 5-ти клас. На второ място се класираха учениците от ОУ „Христо Ботев“ – кв. Долно Езерово, а на трето място - отбор „Чухал“ от ГЧЕ „Васил Левски“. Награди на отборите връчиха общинският съветник Калояна Живкова, представителят на евродепутата Мария Габриел – Ясен Проданов и екипът на Областен информационен център Бургас.

Галерия снимки от събитието можете да намерите на официалната ни страница във Фейсбук >>
<module="album" id="220" width="810" height="700" cols="5" image_crop="99.9" crop_color="0,0,0" cell_height="130">

Тагове:състезание, купа на природонаучния музей

Comments

comments powered by Disqus