Децата ни трябва да имат памет за рода български

17 May

Децата ни трябва да имат памет за рода български

Децата ни трябва да имат памет за рода български.
Децата ни трябва да познават корените на дедите си.
Децата ни трябва да уважават и ценят традициите на народа ни.
Да ги научим на това! Да им помогнем да останат българи! Да отворим духа и сърцата им за принадлежност към род и родина!

[img left]uploads/old/images/misc/etno/etnom.jpg[/img] Зад храм-паметник „Св.св.Кирил и Методий” има един двор, забулен с бръшлян. Един дом, дарен на бургазлии от достоен българин - Димитър Бракалов, съхранява материалното и духовно богатство на Бургаския край.
Той - кметът Бракалов - слага основите на съвременното европейско развитие на града ни. Маслобойни, мелници, спиртоварни, зърнопроизводство, морски бани, болница с повече лекари, резервоари за водоснабдяване - това оставя на Бургас.

Неговият дом днес е истинска съкровищница на автентични традиционни костюми и накити, обичаи и битови предмети от 19 век и началото на 20 век. Нестинари и коледари, лазарки и кукери, планинци и загорци, каракачани и тронки - всичко това стои и чака да бъде видяно и преоткрито от съвременните млади хора. Навечерието на най-светлия български празник – денят на славянската писменост и култура – е най-подходящият момент за среща с Етнографския музей на Бургас.
Нека ги поощрим в тази стъпка!
Нека им отворим вратата към тази съкровищница на родовата памет!
Нека им посочим пътя и оставим сърцето да ги води!

Д-р по философия Радостина Христова

<module="photo" id="412" maxwidth="488" maxheight="1000">

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus