Две лекции през май в Бургаския музей. На фокус - съкровищата от Акве калиде и бунтът на Набоков

  • Начало
  • Новини
  • Две лекции през май в Бургаския музей. На фокус - съкровищата от Акве калиде и бунтът на Набоков
30 Apr

Две лекции през май в Бургаския музей. На фокус - съкровищата от Акве калиде и бунтът на Набоков

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава с две нови лекции. На 4 май археологът Мирослав Класнаков ще представи „Злато и сребро от Аква калиде (Бургаските минерални бани)“, а на 11 май историкът Владимир Анигностов - „130 години от русофилските диверсии в Бургаския край. Бунтът на Набоков“. Лекциите се провеждат винаги в петък, от 16.00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков). Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Лекцията в края на тази седмицата е посветена на 10-та годишнина от стартирането на археологическите разкопки в Бургаските минерални бани (античните Aquae calidae). През този дълъг период на проучване са открити и съхранени във фонда на РИМ-Бургас голямо количество нумизматични паметници. Повечето находки принадлежат на античния и средновековен нумизматичен материал. По-малка част от тях се отнасят към късното средновековие, а има и монети от ново време. Всички те са изработени от мед, бронз, сребро, злато и различни съвременни сплави за производство на парични знаци.

Бургаският археолог ще представи голяма част от монетите, изработени от сребро и злато (включително и откритото през 2012 г. златно съкровище от Минералните бани). По-късните парични знаци са фурета (медно ядро със сребърно покритие) или изработени от билон. Те се вместват в голям хронологически отрязък от историческото развитие на Бургаските минерални бани – екземпляри от Римската република (II в. пр. Хр.) до ранните години на Княжество България (1883 г.).

Тагове:акве калиде, лекции, исторически музей

Comments

comments powered by Disqus