Екзотични живи пеперуди летят в музейната градина

  • Начало
  • Новини
  • Екзотични живи пеперуди летят в музейната градина
24 Jul

Екзотични живи пеперуди летят в музейната градина

Живи тропически пеперуди отново летят из залата на Природонаучния музей в Бургас. Те пристигнаха преди ден в стадий на какавида, а днес 24.07.2015г., първите от тях вече разтвориха пъстрите си криле в музейната градина на ул. К.Фотинов 30. [shrink]

<module="photo" id="1925" maxwidth="495" maxheight="350">

Близо 90 какавиди от 9 вида ще радват това лято посетителите на музейната „тропическа градина”. Тази година залата е професионално аранжирана с градинско оборудване и растения любезно предоставени от Практикер – Бургас и Бургасцвет-90-Танев ЕООД.

Сред екзотичните красавици са любимките от миналата година – синьо морфо, пеперуда сова и сухо листо. В тяхната компания са още пеперудата със „стъклени” крила, африканската пеперуда Луна, изумрудената лястовича опашка, дървесната нимфа и един от представителите на семейството на най-големите пеперуди Атлас.

Тропическите пеперуди идват от три различни континенти – Южна Америка, Африка и Азия. Те ще радват посетителите на Природонаучния музей само около месец и половина. Защо? Това ще научат любознателните посетители на място от подготвените за изложбата информационни табла и материали.

Природонаучният музей работи с удължено лятно работно време:
Всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

[widget="photo" name="a191" params="albid=191&rows=1&width=500"]
Допълнителна информация:
Пеперудите са очаровали хората още от дълбока древност. Не е случайно, че са открити изобразени в египетска гробница на възраст 3 500 г. Почти няма народ, който да няма легенда или обичай, свързан с пеперудите. Те са част от огромната група на насекомите. Учените ги отнасят към разред Люспокрили (Lepidoptera). Названието Lepidoptera произлиза от гръцките думи „лепидос” - люспа и „птерос” - крило. Погледнато под увеличение крилото на пеперудата прилича на мозайка, съставена от многобройни, припокриващи се люспи с различна форма и цвят. В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus