Историческият музей в Бургас ще посреща посетители по случай Освобождението на града тази неделя

  • Начало
  • Новини
  • Историческият музей в Бургас ще посреща посетители по случай Освобождението на града тази неделя
03 Feb

Историческият музей в Бургас ще посреща посетители по случай Освобождението на града тази неделя

В празничния ден Историческата експозиция на РИМ Бургас ще посреща посетители по случай Освобождението на града тази недела (6.02) от 10:00 до 14:00 часа.

По повод 6 февруари, деня, в който преди 144 години Бургас посреща отряда на полковник Лермонтов, възвестил края на Руско-турската война 1877-1878 г. и дълго очакваната свобода, Историческият музей приканва гражданите и гостите на морския град да вложат в празника си родолюбив контекст, разглеждайки тематичната експозиция в сградата на ул. Лермонтов №31, посветена на преломните събития. Тази година акцент в изложбата е черногорска униформа, принадлежала на охранител на руското вицеконсулство в града ни след Освобождението. Длъжността охранител или „гавазин“ често е заемана от черногорци, предпочитани за тази длъжност заради своя професионализъм, представителния си ръст, а от руснаците заради православието и славянството.

От архивни документи е известно, че първи вицеконсул на Русия в Бургас, след Освобождението, е Николай Хартвиг, руски дворянин от немски произход. През 1884 г. той е предложен за „Почетен бургаски гражданин" заради създаването на търговски дружества, развитието на търговията между Руската империя и Източна Румелия, за старанието му за развитие на просвещението и образованието в този край.

Експонираните елементи от облеклото са от горната част на дрехата. Комплектуват се с панталон, пояс и шапка, които не са запазени. Националният черногорски костюм е едно от най-красивите и скъпоструващи национални облекла в Европа, заради висококачествените материали и златни обшивки, вложени в него.

Работното време на четирите експозиции е: От Вторник до Събота включително от 9:00-17:00 часа.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus