Изложба за 5-тата годишнина от откриването на мощите на св. Йоан Кръстител

  • Начало
  • Новини
  • Изложба за 5-тата годишнина от откриването на мощите на св. Йоан Кръстител
24 Jul

Изложба за 5-тата годишнина от откриването на мощите на св. Йоан Кръстител

Датата 28 юли 2010г. остана паметна в новата българска история с откриването на реликварий със свети мощи на св. Йоан Предтеча и Кръстител в патриаршеската базилика от V век „Св. Йоан Предтеча“ на остров „Св. Иван“ (Созопол). Събитие развълнува целия християнския свят, видно от потока поклонници на о-в „Св. Иван“ и Созопол; от отразяването в световните агенции: CNN; The Wall Street Journal и др.; от популяризирането чрез филмите на National Geographic Channel; ZDF; Global Brazil TV и др.[shrink]

През 2013г. г-н Георги Крумов учреди фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“, която да подпомага проучването на единствения островен патриаршески и императорски манастир „Св. Йоан Предтеча“ от V в. в цялата акватория на Черно море, да набира средства за издирване в редица манастири и хранилища извън България на разпиляното негово богатство от икони, църковна утвар и богослужебна книжнина (плод на манастирския скрипторий) и за подготвяне на реставриране и експониране на манастира, и съхраняването му за идните поколения.

Водени от своята мисия, фондация „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“ реши през 2015 г. да отбележи тържествено 5-тата година от откриването на реликвария със св. мощи на св. Йоан Кръстител и 30 години от проучването на манастир. Във връзка с това е подготвена изложба в Археологически музей Созопол с разнообразни предмети открити в манастира и съхранявани във фондовете на РИМ-Бургас и НИМ-София. Ще бъдат показани част от иконното богатство на храма (съхранявано в манастира „Св. Троица“ на о-в Халки и във фондовете на Вселенската Патриаршия) в съчетание с „литургичното обзавеждане“ (части от мраморната олтарна преграда; св. престол; реликварии; църковна утвар и др.)

ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДШЕСТВАНО С ТЪРЖЕСТВЕН МОЛЕБЕН ОТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ В 10 Ч. НА 25 ЮЛИ В ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, А ОТ 17 ЧАСА В АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГР. СОЗОПОЛ ЩЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИЗЛОЖБАТА ОТ ПРОФ. ДИН КАЗИМИР ПОПКОНСТАНТИНОВ, ГЕОРГИ КРУМОВ И ПРОФ. Д-Р БОЖИДАР ДИМИТРОВ.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus