Изложбата „Словото на изкуството – изкуството на словото” ще гостува в Историческия музей от 14. август

  • Начало
  • Новини
  • Изложбата „Словото на изкуството – изкуството на словото” ще гостува в Историческия музей от 14. август
10 Aug

Изложбата „Словото на изкуството – изкуството на словото” ще гостува в Историческия музей от 14. август

На 14.08.2012г. от 11:00ч. в Историческата експозиция (ул. „Лермонтов” 31) ще бъде открита изложбата „Словото на изкуството – изкуството на словото”, организирана от РИМ – Бургас и Група 9.
Представят се творби на художниците дърворезбари от Група 9 - епиграфски каменни надписи, графичните системи на кирилица и глаголица, изкуството на ръкописната и старопечатна книга, съвременната употреба на българския език в SMS-a и е-mail-ите.
Националната инициатива "Словото на изкуството - изкуството на словото” е посветена на 250–та годишнина от създаването на Паисиевата „История славянобългарска” – началото на нашето Възраждане. Проектът търси допирната точка между езика на хората и този на дървото, за да обхване историята на българското слово и да призове към неговото опазване.
Чрез поредица от изложби в София, Пловдив, Балчик, Варна и Бургас, ще бъдат отбелязани и две значими 100-годишнини: приемането на първия закон за БАН и преименуването на Българското книжовно дружество в Академия, и 100 години музей в Бургас.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus