„Как празнуват Коледа в Австрия? Изложба на австрийски коледни играчки“

  • Начало
  • Новини
  • „Как празнуват Коледа в Австрия? Изложба на австрийски коледни играчки“
17 Nov

„Как празнуват Коледа в Австрия? Изложба на австрийски коледни играчки“

Наближава един от най-големите и уважавани празници, както в България, така и в целия Християнски свят – Рождество Христово. В дните преди Коледа малки и големи се вълнуват от украсата на елхата, на дома, пишат се писма до добрия старец. Как празнуваме Бъдни вечер и Коледа в България знаем всички, но колко от нас са наясно как се отбелязва празника в Австрия?
На 21 ноември 2023 година /вторник/ в Етнографската експозиция на РИМ Бургас на ул. „Славянска“ 69 от 17:30 часа ще отворим вратата към коледното чудо чрез изложбата „Как празнуват Коледа в Австрия? Изложба на австрийски коледни играчки“.
Непоказваните до сега в България експонати са от колекциите на Музея „Тиха нощ“ в Pflegerschlössl и Къщата музей „Waggerl“. Двата музея се намират в град Ваграйн, Австрия, където е родното място на Джоузеф Мор, композиторът на песента „Тиха нощ! Свята нощ!". Вече четиринадесет години Ваграйнският „Адвент“ оформя предколедния период в долината на австрийската провинция Залцбург със своите разнообразни събития и гости от много страни. Като туристическа дестинация с посетители от цял свят, града Ваграйн е предопределен да отразява и глобалното послание за мир на най-известната коледна песен, която има превод на повече от 300 езика.
С нетърпение очакваме г-жа Мария Валховер и г-н Карл-Хайнц Кройцалер, част от екипа на асоциацията за култура „Blaues Fenster“ във Ваграйн. Те ще ни потопят в австрийското коледно чудо. Асоциацията е създадена през 1991 година, от хора със стремеж да съхранят културата на Ваграйн. .
Изложбата гостува в Регионален исторически музей Бургас по покана на почетния консул на Австрия в Бургас – доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева. Освен наслада за очите, в дворното пространство на музея ще ви очаква и Коледен базар.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus