Какво се подрежда на обредната трапеза за Никулден, показват бургаските етнографи

  • Начало
  • Новини
  • Какво се подрежда на обредната трапеза за Никулден, показват бургаските етнографи
04 Dec

Какво се подрежда на обредната трапеза за Никулден, показват бургаските етнографи

По традиция Регионален исторически музей Бургас ще представи пред бургазлии и гостите на града обредна Никулденска трапеза. Тя ще бъде подредена в градинката до Часовника сутринта на 6 декември – петък. Освещаването ѝ ще започне в 10:45 часа, а по традиция обредният Никулденски хляб ще бъде разчупен от стопанина – кмета на Бургас Димитър Николов.

В бългaрския народен календар Никулден бележи началото на същинската зима. Св. Никола се описва като старец с беловласа глава и дълга бяла брада. Народът го нарича още стари свети Никола. Светецът разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. За първия сняг стопаните трябва да бъдат предварително подготвени, за това са и поговорките „Карай дърва, мели брашно, че студ иде!“, „Никулице, Варварице, кола брашно, кола дърва!“, „Днес му е денят, утре му е снегът!“. В същото време свети Никола предпазва морето от замръзване.

Важно място в зимната никулденска обредност заема тържествената трапеза, на която неизменно присъства рибата. Затова често празникът се нарича „рибни свети Никола“ или „мокри свети Никола“. Народната традиция изисква в чест на светеца да се жертва риба, чието тяло е покрито с люспи, защото „голата риба“ навявала тъжни мисли за голота и беднотия. Под въздействие на християнската религия се поставя и второ условие – рибата да има на главата си кост с формата на кръст. На тези изисквания отговарят шаранът, платиката, мряната и расперата. За най-празнично рибно ястие се счита шаранът по никулденски или печен, пълнен шаран в кора (тесто), като плънката може да бъде най-различна. До рибните ястия на обредната трапеза се подреждат и постни ястия – боб, постни сърми, постни пълнени чушки, варени жито, булгур, царевица. Освен тях за празника се приготвят и специални обредни хлябове – боговица, богов хляб, никулски кравай, никулски колак. Те се украсяват, като от тесто се моделира образът на светеца или неговият кораб.

Тагове:Никулден, трапеза

Comments

comments powered by Disqus