Лектория „ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ“ - 17-21 февруари

12 Feb

Лектория „ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ“ - 17-21 февруари

График на лектория "ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ" 21.02.2014г.

10:00 Обредът „обезвреждане“ на мъртвия в средновековните погребални практики - лектор Милен Николов

11:00 Демонични персонажи от българския фолклор (бродници, сенки, поганци и една кикимора) - лектор Росица Топалова

12:00 Растения ловят насекоми - лектор Божана Рибарова


В навечерието на последния голям зимен празник – Сирни Заговезни, Регионален исторически музей – Бургас организира серия от лекции, посветена на една от най-популярните напоследък теми – тази за вампирите, таласъмите, върколаците и изобщо за всички демонични същества, които днес са герои от филми, книги, видеоигри и т.н.

В рамките на една седмица, от 17 до 21 февруари, специалистите от РИМ-Бургас ще Ви пренесат във вълшебния свят на свръхестественото. Но те ще предоставят информацията, почерпена от археологическите разкопки и от българската народна митология, в която тези същества са напълно реални.
Музейните специалисти ще ви запознаят с поверията за създанията на тъмнината, плашели хората от дълбока древност. Всъщност, ще се убедите, че вампирите и таласъмите са неразделна част от народните вярвания и легенди, предавани по българските земи още от Средновековието.

Днес целия свят се интересува от темата за вампирите, а в популярната култура името на България започва да се възприема все по-често като тяхна родина. Примерите са много – от множеството погребения със следи от ритуали срещу вампирясване, открити при археологически разкопки, с най-известен представител – вампира от Созопол, през влашкия княз Влад Дракула и красивата Катерина Петрова от хитовия сериал Дневниците на вампира.
[shrink]
В тази връзка музейните специалисти от четирите експозиции на РИМ-Бургас са се постарали да разгледат най-интересните аспекти на „вампиризма“ и да ви ги представят по един увлекателен начин в дните на лекторията „Вампири и таласъми“.


Лекциите, които ви предлагаме:

„ОБРЕДЪТ „ОБЕЗВРЕЖДАНЕ“ НА МЪРТВИЯ В СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ПОГРЕБАЛНИ ПРАКТИКИ“
При археологически проучвания в българските земи често се откриват гробове, където трупополагането е извършено с вързани ръце и крака, посипани въглени в областта на главата, забити пирони в тялото. Всички тези действия са характерни за ритуалите за обезвреждане на мъртвите и възпирането им от връщане към света на живите.
Тази лекция ще ви даде отговор на въпросите: какво знаем за нетрадиционните погребални практики през Средновековието и как археолозите разпознават вампирските погребения?
Лектор: Милен Николов

„ДЕМОНИЧНИ ПЕРСОНАЖИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР“
(БРОДНИЦИ, СЕНКИ , ПОГАНЦИ И ЕДНА КИКИМОРА)
Народът ни от векове вярва в загадъчни странни същества, които бродят в късна доба. Такива са вампирите (наричани още „бродници”), таласъмите (известни също като „сенки”), караконджулите (поганци) и по-малко известната кикимора. Презентацията разкрива как (според народното въображение) изглеждат, какво причиняват, кога губят силата си и кои са обредните практики, които ни предпазват от тях.
Лектор: Росица Топалова

„ОГНЬОВЕТЕ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И КАК КУКЕРИТЕ ГОНЯТ ЗЛИТЕ СИЛИ“
Огънят заема важно място в народните вярвания – приписва му се очистителна и предпазна способност. Сирнишките огньове и кукерите гонят зли сили, духове, демони и всичко негативно, събрано през зимата.
Лектор: Красимира Дубарова

Думата „вампиризъм“ се използва за хранещи се с кръв животни. Но дали наистина има такива животни, опасни ли са, живеят ли в България? Ще получите отговор ако посетите лекцията: „ЖИВОТНИ-ВАМПИРИ И ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ТЯХ?“
Лектор: д-р Светла Далакчиева

„РАСТЕНИЯ ЛОВЯТ НАСЕКОМИ“
С причудливите си форми насекомоядни растения винаги се превръщат в център на вниманието, дори когато са в обкръжението на красиви рози и пъстроцветни орхидеи. Освен човешкия поглед те привличат и множество дребни организми, които веднъж влезли в капана на растението, биват изяждани. Повечето видове насекомоядни растения живеят в тропиците, но има видове, които се срещат и у нас.
Лектор: Божана Рибарова

„ВАМПИРИТЕ В СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА”
Проследяване развитието на вампирската тематика в научната и художествена литература от Ренесанса до наши дни. Разбор на истини и заблуди, романтичните представи за вампирите в литературните произведения от ХIX и XX век; прогностични истории за тях в съвременната научна фантастика.
Лектор: Владимир Анигностов

„ВАМПИРСКА КИНОХРОНИКА”

Дневниците на вампирите или как вампирската тема завладя света и се превърна в златна мина за киноиндустрията и защо етикетът „красиви и опасни“ се превърна в ключ за приковаване вниманието на тинейджърите от 21 век.
Лектори: Иванка Делева и Яна Иванова

Посещението на всяка лекция от лекторията „Вампири и таласъми“ е на цена от 1.00 лев за учащи и 2.00 лева за възрастни, след направена предварителна заявка на тел.: 056 841 815. Всички лекциите ще се провеждат в Иконната зала на Историческата експозиция, намираща се на ул. Лермонтов 31 (срещу Първо РУП), в дните 17-21 февруари от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа – на всеки кръгъл час.
Залата е с капацитет 35 седящи места.

Заповядайте!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus