Над 3000 души посетиха музеите в Бургас в „Нощта на музея“

  • Начало
  • Новини
  • Над 3000 души посетиха музеите в Бургас в „Нощта на музея“
25 May

Над 3000 души посетиха музеите в Бургас в „Нощта на музея“

Над 3000 души е наброявала публиката, посетила четирите експозиции на РИМ-Бургас в часовете от 18:00 до 00:00 в „Нощта на музеите“, която се проведе на 21 май. По традиция в 18:00 часа официален старт даде Духовият оркестър на Община Бургас, който огласи централната улица „Богориди“ със собствен концерт на открито. Както повелява традицията, Археологическата експозиция първа показа новата си изложба - „Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие“. Честта да открие първата и единствена по рода си подобна изложба в България, която представя най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от периода XII-XIV в., имаше директорът на РИМ - Бургас – д-р Милен Николов, който разказа на посетителите интересни и любопитни факти за изкуството, наречено сграфито.
В Историческата експозиция бе открита гостуващата изложба „Манастирската култура на Балканите“ от ИМ Самоков. Тя представлява малка част от многобройните фотографски творби на проф. Михаил Енев, преподавател в Националната художествена академия, човекът на когото дължим представите си за онова, което се съхранява в манастирите у нас и на Света гора. Традиционно на голяма популярност се радваха и залите на Природонаучния музей, които с гордост показаха новата си богата изложба от пясъци „Светът в зрънце пясък“. Представени са пясъци от 220 плажа и пустини от цял свят, като колекцията наброява над 600 обекта.
Акцентът в Етнографската експозиция тази година беше изложбата „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ представена с фотографии от 1946 и 1953 г., които илюстрират в детайли нестинарския празник на 3 юни (по стар стил) в село Българи и неговата кулминация – танца върху огнена жарава.
РИМ – Бургас, очаква своите посетители от вторник до събота от 9:00 – 17:00 часа., а от месец юни предстои преминаване към лятно работно време - от 10:00 до 19:00 ч., без почивен ден.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus