НОЩ НА БУРГАСКИТЕ МУЗЕИ - 14 май 2011

14 May

НОЩ НА БУРГАСКИТЕ МУЗЕИ - 14 май 2011

[img right]uploads/old/images/banners/nosht_na_muzeite_2011_baner.jpg[/img][justify]На 14 май 2011г. за седми пореден път Бургаският музей ще се включи в Международната Нощ на музеите. От 17:00ч. до полунощ четирите експозиции ще посрещат безплатно посетители. Постоянните експозиции, новите изложби, седянката в Етнографския комплекс, прожекцията на филми очакват своите гости!
През 2011 обединяващата музеите по света тема за Международния ден на музеите
(18 май) е Музей и спомен: Предметите разказват вашата история.

НОЩ НА БУРГАСКИТЕ МУЗЕИ - 14 май 2011

БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ВСИЧКИ ЕКСПОЗИЦИИ

В Археологическата експозиция (ул."Богориди" №21) в 17:00ч. ще бъде открита изложбата „Блясъкът на вечността - двуколката от с. Караново, Новозагорско". Посетителите ще имат възможността да видят реконструкция на една от най-луксозните антични коли и нейният паралел в античната литература. Двуколката е едноместна, с много богата украса, датирана е от началото на II век или края на I век. Със сигурност е принадлежала на много богат тракийски аристократ, има изключително интересно конструктивно решение - елегантна и единствена по рода си.

Природонаучната експозиция (ул.”Фотинов” №30) представя неживата природа, растителното и животинското богатство на Бургаския край.
Във витрините на музея може да се види обемно изсушена странджанска зеленика - символ на Странджа планина, както и други представители на растителното богатство на Южното Черноморско крайбрежие. Част от тези видове са живели през терциера, но се срещат и днес като живи реликти. Те са били съвременници на мастодонта, хипариона и дейнотериума, чиито вкаменелости също могат да се видят в музея.
Най-богата е орнитологичната колекция. Изложени са над 200 вида птици, характерни за Черноморския прелетен път „Виа Понтика”. Безспорно интересен е препаратът на тънкоклюн свирец, една от най-редките птици в света, за която се смята, че е на прага на изчезването. Езерата около Бургас са едно от малкото места в Европа, където видът е наблюдаван през последните години.
Експозицията „Вълшебният свят на камъка”, дава информация за световното минерално богатство, за видовото разнообразие на минералите в България, с акцент на Бургаския регион. Единствено тук могат да се видят уникални калцитни друзи от вече закритите Бургаски рудни находища.
Всеки може да намери и избере своя камък – надежда за здраве и сполука, магия за споделена любов, щастие и добро настроение на шефа. А колекционерите имат възможността да попълнят колекциите си от земни съкровища.

В Историческата експозиция (ул. “Лермонтов” № 31) е представена историята на Бургаския край през ХІХ век, националноосвободителните борби и войните. - изложбите „135 години от Априлското въстание, участието на българите от Бургаския край” и „Освобождението на Бургаския край и приносът на фамилия Лермонтови в Руско-турската освободителна война и възстановяването на Бургас през 1878 г.
Експонирани са уникални колекции от българска възрожденска иконопис и произведения на изящното приложно изкуство.

Етнографската експозиция (ул."Славянска" № 69) показва традиционни български костюми и накити от ХІХ в., народни празници и ритуали, характерни само за Бургаския край. Под асмата ще тъчем пъстра българска черга. Всеки посетител ще може да даде приноса си за нейното удължаване и да вложи своя цвят в колорита й. Като на всяка истинска седянка ще си поприказваме, ще се учим, ще учим другите, ще се повеселим. [/justify]

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus