Нов археологически обект беше показан в Бургас

10 Jun

Нов археологически обект беше показан в Бургас

Новооткрит археологически обект беше показан днес по време на пресконференция в бургаския комплекс „Изгрев“. Той представлява тракийско ямно светилище от V- IV в. пр. Хр.

Спасителните археологически разкопки на мястото стартираха на 26.05.2020 г. в зоната на строително петно за изграждане на бъдеща жилищна кооперация с площ 877 м2 на бул. Н. Петков. Теренът е на 7-8 м. надморска височина. Пресечен е от съвремена отводнителна комуникация, която до известна степен затруднява проучването. Към настоящия етап в процес на изследване са 14 ритуални ями и са локализирани поне още десет. В нивото на първоначално регистриране те имат размери от 1.10 до 2.50 м. В дълбочина се разширяват – т.нар. „камбановидни“ или „крушовидни“ ями. Дълбочината им от нивото на засичане до дъното достига 0.80-0.90 м. Откритите материали са: фрагменти от керамични съдове, изработени на ръка и на грънчарско колело – купички, паници и амфори. В ямите има човешки и животински кости, както и въглени. На този етап метални находки не са открити. За ямите има индикации, че са натрупвани на нива, с опалена обмазка.

„Почти 80% от откритата на мястото керамика е изработена на ръка и със сигурност е дело на местните обитатели – тракийски племенни общности. На този етап датировката на откритите материали сочи V- IV в.пр.Хр. Вероятно фрагментите от амфори ще разширят хронологията до III в.пр.Хр.“, коментира научния ръководител на археологическите разкопки ас. Мирослав Класнаков от Регионален исторически музей – Бургас.

Той разказа още, че историята на бургаския комплекс е доста интересна, а археологията - богата и разнообразна.

„От тук са известни много единични и колективни археологически находки. Още през 1925 г., видният български праисторик В. Миков, публикува материали от късния неолит (втората половина на VI хил.пр.Хр.), открити при прокарване на т.нар. „Сладък канал“ до с. Атанасово. Тези находки са включени и в капиталния труд на американския антрополог от Харвардския университет Дж. Гол, издаден през 1948 г. в САЩ“, обясни Класнаков.

Археологът информира, че в РИМ-Бургас се съхраняват фрагменти от керамични съдове, различни керамични и каменни находки, амфора, фрагмент от мраморна статуетка, намерени на територията на комплекса. Има данни и за щок, монети и др. Публикувана е колективна монетна находка от централноевропейски и турски монети, датиращи от 15-18 в.„Изключително важен е и надписът на Аполоний, син на Ептайкент (по-късно приел името Гай Юлий Аполоний), стратег на тракийския цар Реметалк II, датиращ от началото на 1 в. Всички тези материали покриват голям хронологически отрязък от късната праистория до Възрожденския период“, заяви още Класнаков.

В пресконференцията участваха зам. кметът на Община Бургас Диана Саватева, пресаташето на ОД на МВР – Бургас Цветелина Рандева и Георги Кузманов – изпълнител на строителния обект, на територията на който се намира тракийския ритуален комплекс.

Благодарствени грамоти за проявена гражданска доблест бяха връчени от името на ОД на МВР и от РИМ – Бургас на журналисттката Галина Тенева, подала сигнал за наличието на останки от керамични съдове на мястото на археологическия обект.

Археологически разкопки в комплекс „Изгрев“ се правят за пръв път, почти 100 години след публикуването на първата информация за открити тук старини.


Тагове:археология

Comments

comments powered by Disqus