Очаква ви незабравима XIX-та Нощ на музеите в Бургас

  • Начало
  • Новини
  • Очаква ви незабравима XIX-та Нощ на музеите в Бургас
13 May

Очаква ви незабравима XIX-та Нощ на музеите в Бургас

Заповядайте на най-голямото събитие в календара на Регионален исторически музей – Бургас за 2024 г.! За поредна година морския град се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“, която ще се проведе на 18 май (събота), от 18:00 до 00:00 часа с богата културна програма за бургазлии и гостите на града. По традиция, на 18-ти май Бургаският музей открива и летния сезон.

ПРОГРАМА

Археологически музей (бул. „Алеко Богориди “ 21) - от 18:00 до 00:00 часа
Откриване на изложбата „Панагюрското златно съкровище“ – музейно копие, гостува Национален исторически музей – София. След представянето му в Дубай, копието на Панагюрското съкровище ще бъде експонирано в зала „Трезор“ на Археологически музей – Бургас от 18 май до 30 август 2024 година. Представени са всичките девет съда от съкровището, изработени от 23 каратово злато – общо малко над 6 кг. Украсата е със сцени от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Херакъл, Тезей, Парис, амазонки, вакханки и сфинксове.
„Рисувана керамика от Аполония – Созопол“ е втората изложба, която представяме в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Тя ще гостува до 30 април 2025 г. Съдовете са от богатата колекция на Археологически музей – Созопол. Върху представените съдове са изобразени редица религиозни, митологични и епически сцени. Особен интерес представляват различните форми на керамичните съдове. Акцент в изложбата е статуарна сцена с пируващи сатири.
„Домонетни и монетни парични форми през вековете“ е третата изложба, която е експонирана в зала „Трезор“ на Археологическия музей. В нея са представени медни слитъци от бронзовата епоха, стрели-пари от архаичната епоха, златни гръцки и македонски статери, гръцки тетрадрахми, римски златни солиди и денари, византийски златни номизми, български грошове, златни османски и сребърни монети, венециански дукати, австрийски и нидерландски льовенталери. По същество, изложбата проследява историческото развитие на паричните средства до XVIII в.

Етнографски музей (ул. „Славянска“ 69) – от 18:00 до 00:00 часа
Изложба „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. Тя е част от едноименен проект на Регионален исторически музей Бургас, одобрен и финансиран от Министерство на културата. Чрез снимки, документи, предмети и експонати от фонда на музея е разказана историята на града в периода 1930 – 1945 година, както и личната история на самия д-р Мъгърдич Мелконян.
От 18:30 часа, в двора на Етнографската експозиция, бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на Бургаския духов оркестър, под ръководството на диригент Атанас Камиларов.
От 19:15 часа в Етнокухнята на музея ще бъде изпълнена кулинарна демонстрация. Директорът на музея д-р Милен Николов, ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта.

Исторически музей (ул. „Лермонтов“ 31) - от 18:00 до 00:00 часа
Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието може да бъде разгледана в залите на Историческия музей. Снимковият материал в изложбата обхваща периода от първите публикации по темата за предучилищното образование от Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фьобел, Уилям Килпатрик, Мария Монтесори, Овид Декроли и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Представени са и видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други, които също оказват важна роля за предучилищното възпитание у нас.
Ще бъде представена и презентация от ДА "Архиви" свързана с развитието на предучилищното образование в гр. Бургас.

Природонаучен музей (ул. „Константин Фотинов“ 30) - от 18:00 до 00:00 часа
Гостува изложбата „Записки по българските орхидеи“. Тя представя записки и рисунки на Любен Домозетски от неговите научни пътешествия из различни райони на България. С молив и бои в ръка авторът систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и рисунки всички диворастящи видове орхидеи в България. Освен публикуваните и известни за страната видове, Домозетски включва още няколко открити за първи път в страната орхидеи.

Музей „Старинен Несебър“
Изложбата „По дрехите посрещат“ представя 21 традиционни костюма от Източна Стара планина, Странджа и Бургаското поле от XIX и нач. на ХХ в. от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Изложбата ще бъде експонирана в новия Етнографски музей на Несебър от 15 май по случай Нощта на музеите, и ще остане там през летния сезон.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus