На 1 октомври - Пресконференция за резултатите от проучванията в залива на Ченгене скеле

  • Начало
  • Новини
  • На 1 октомври - Пресконференция за резултатите от проучванията в залива на Ченгене скеле
29 Sep

На 1 октомври - Пресконференция за резултатите от проучванията в залива на Ченгене скеле

На 1 октомври 2020 г., четвъртък, от 14:00 ч., в двора на Етнографски музей – гр. Бургас, ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат оповестени резултатите от проучванията в залива „Ченгене скеле“ в района на н. „Чироза“. Ще бъдат представени данни за намиращо се под водата селище от античната епоха, както и резултатите от проучванията на сушата. За пръв път ще бъде изнесена и информация за новопроучен подводен обект в тази зона. Това е вероятно корабокрушение на дървен кораб от 17-18 в., от който е открит част от товара – европейски стъклени предмети като кани, чаши за вино и много други, които са с изключително високо качество на изработка.
По време на пресконференцията ще бъдат представени най-запазените находки от проучванията – амфори, бойна каменна топка, каменен щок, стъклени предмети и други.

На пресконференцията ще присъстват кметът на Община Бургас Димитър Николов и научните ръководители на проучванията – проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей и гл. ас. д-р Найден Прахов – директор на Центъра за подводна археология – гр. Созопол.

Археологическите проучвания на нос Чироза се извършват съвместно от Община Бургас, Национален исторически музей – София, Център за подводна археология – гр. Созопол, Регионален исторически музей – гр. Бургас.

Тагове:археология, ченгене скеле

Comments

comments powered by Disqus