Приключва вторият етап от консервацията и реставрацията на Акве калиде

  • Начало
  • Новини
  • Приключва вторият етап от консервацията и реставрацията на Акве калиде
16 Aug

Приключва вторият етап от консервацията и реставрацията на Акве калиде

Работите по втория етап от реставрация и консервация на Акве калиде вървят към своя край. Още тази есен посетителите ще могат да разгледат археологическите структури от специално-поставени пасарелки, за да усетят истинските им мащаби.

Директорът на Регионален исторически музей Бургас Милен Николов запозна кмета Димитър Николов с напредъка по експонирането на археологическия обект. Инсталирано е декоративно осветление, отводнен и реставриран е студеният басейн на римските терми, запечатани са градежите в цялата южна част между аподитериума и банята на Сюлейман Великолепни. Колекция от избрани находки ще бъде дигитализирана и представена на екрани в музея на Акве калиде и Археологическата експозиция на РИМ Бургас. Дейностите по втория етап на консервация и реставрация са част от проект „Общото културно наследство без граници-TOGETHER“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Турция 2014-2020 г.

Археологическите проучвания през това лято бяха концентрирани в северната част на обекта. В следващия етап от социализацията на Акве калиде ще бъдат консервиани градежите в източната част, а над тях се предвижда да бъде изграден учебен музей с копие на римска баня.
През 2018 г. се навършват 10 години от началото на археологическите проучвания в територията на античния и средновековен град Акве калиде, около който днес се намират бургаските квартали Минерални бани, Банево и Ветрен. Още древните траки са познавали мястото, заради лечебните свойства на водата от минералния извор на това място. През 1ви век сл. Хр. са изградени римските терми, които след това продължават да се ползват и дострояват от византийци, българи, османци. По случай годишнината от започването на мащабните проучвания ще бъде издадена първата книга за историята на древните бани. Тя ще бъде представена на 14 септември в дните на Акве калиде.

<module="album" id="301" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:акве калиде, разкопки, реставрация, TOGETHER

Comments

comments powered by Disqus