Публична лекция на 9 март в Историческия музей: „България и Руско-турските войни през XIX век“

  • Начало
  • Новини
  • Публична лекция на 9 март в Историческия музей: „България и Руско-турските войни през XIX век“
08 Mar

Публична лекция на 9 март в Историческия музей: „България и Руско-турските войни през XIX век“

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава този петък 9 март с лекцията „България и Руско-турските войни през XIX век“. Автор е Иванка Делева – главен уредник на Историческата експозиция.
Националният празник 3 март някак „естествено” ни настройва на „любородна” вълна. Четем и слушаме за храбрите опълченци и непобедимите „братушки”. Връщаме се към далечната зима на 1877 г. и митичните и снегове, към нечовешките подвизи на издръжливост и състрадание, за да осмислим отново, че пътят към свободата не е лек. В Бургас обаче ожесточени битки не са се водили, не е имало обсадени крепости и хиляди жертви. Колкото и да търсим „неразкрити” факти за този важен исторически момент-не можем да го направим по-различен отколкото е.
Бургаският край има своята горчива история в търсене на свободата. Много преди 1877 г. в същия 19 век, тук протичат важни исторически събития, оставили съдбоносен отпечатък върху крайбрежното население.
Публичните лекции са всеки петък от 16.00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков).
Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Тагове:Руско-турските войни, публична лекция, освобождение на бургас, история на бургас

Comments

comments powered by Disqus