Публична лекция на тема „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“

  • Начало
  • Новини
  • Публична лекция на тема „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“
23 Jan

Публична лекция на тема „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“Последната публична лекция за месец януари от образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ ще представи европейското влияние в развитието на града в началото на 20 век. Автор на лекцията е главният уредник на Историческата експозиция Иванка Делева.

На 6 февруари 1878 г. отрядът на полковник Лермонтов възвестява дълго чаканото освобождение на Бургас, което събужда града за нов живот. Любопитна страна от облика на града ни, на прага на новия век, е бързото възприемане на новите модни тенденции.

Със своя потенциал и очарование, Бургас спечелва сърцето не само на предприемчиви българи, но и на много чужденци-носители на нови порядки, прогресивни и необременени от предразсъдъци. Своя почерк в новата история на морския град оставят няколко забележителни европейци: неподражаемият Рикардо Тоскани- италианският проектант на най-красивите сгради в Бургас; д-р Нидер-вероятно австриец, първият нещатен лекар в Бургас, лекувал в продължение на 26 години, често без пари; Леандър Льоге-френски дипломат, консул в Бургас след Освобождението, изразител на стила fin de ciecle в обзавеждането на дома, мебелите, облеклото; Жозеф Бонал- интересна личност, съчетаваща обязаностите на консул и търговец, женен за бургазлийка, един от инициаторите за построяване на католическата църква в града.

Лекцията „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“ ще започне точно в 16.00 часа на 29 януари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков).

Тагове:публична лекция, история на бургас, европейско влияние

Comments

comments powered by Disqus