Публична премиера на книгата “Древно Василико. Исторически и археологически проучвания”

  • Начало
  • Новини
  • Публична премиера на книгата “Древно Василико. Исторически и археологически проучвания”
30 Aug

Публична премиера на книгата “Древно Василико. Исторически и археологически проучвания”

На 2 септември, петък, от 17:00 ч., на Градския площад в гр. Царево, ще бъде представено най-новото издание на РИМ Бургас “Древно Василико. Исторически и археологически проучвания”. Автор на изследването е д-р Милен Николов, директор на Бургаския музей. За пръв път се излагат неизвестни факти за древната история на морския град, според които началото на обитаването от траките тук е още от VI в. пр. Хр., а от XII в. до ден днешен селището се развива без прекъсване на живота, което го прави едно от най-старите по Българското Черноморие.
В книгата се публикуват за пръв път многобройни неизвестни данни и артефакти от археологическите проучвания през 2012 г. при църквата “Успение Богородично” във Василико.
Изданието е изцяло финансирано от Община Царево.
Книгата ще бъде представена от проф. д-р Пламен Павлов, преподавател по средновековна история и по История на Византия във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Професор Павлов е водещ световен медиевист, автор на над 30 монографии и стотици студии и статии по средновековна история и култура на Балканските държави.
Ще присъства целият екип, който е участвал в създаването на книгата.
Заедно с премиерата на изданието ще бъде открита и изложбата “Царево през годините”, изготвена също от Община Царево.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus