Първият биограф на Апостола на свободата

18 Feb

Първият биограф на Апостола на свободата

19 февруари! Справедливо или не, денят на мъченическата му смърт се е наложил като ден за почит на Апостола на свободата. Удивително е как нашият народ, който е лишен от чувство за историчност, е съхранил спомена за тази почит. Но слава Богу, защото народ без памет е като прашинка на вятъра...
Темата за Васил Левски и неговите изследователи винаги е интересна. Въпреки, че са издадени над десет хиляди заглавия, посветени на Апостола, все още има неизяснени моменти от живота, дейността и идейните му възгледи. Противоречията между самите изследователи често се оказват в ущърб на изследвания обект. Тази тенденция, за съжаление, не подминава и Левски. Предлагам ви поглед към един аспект от проучванията свързани с живота и делото на Дякона Левски.
Кой е първият биограф на Апостола на свободата?
Кой е Георги Яковлев Кирков? Той е от Плевен, завършва средно образование в пансиона на Тодор Минков в град Николаев, Русия. След това учи висше две години в Петербург, но поради тежкия климат се мести в Одеса, където се дипломира. В България се завръща по време на Руско-турската освободителна война, като става служител във временното руско управление. Участва в Учредителното събрание, а след това е назначен за пръв директор на Народната библиотека.
Авторите са убедени, че читателят сам ще прецени що за личност е Георги Я. Кирков и написаното от него за Васил Левски биография ли е или не е. По-важно е, че само три години след Освобождението един образован българин, осъзнава, че на този изтерзан от петстотен годишно робство народ му трябва верен ориентир, подражаем пример, достижим идеал. Досеща се и го представя по един достоен начин, като написаното от него се раздава безплатно на учениците от горните класове и гражданите на София. Е, имало е такива българи някога. За да не се срамува и не съжалява за сторената саможертва синът на Гина и Иван Кунчеви.
По книгата „Първият биограф на Апостола” от Ив.Стоянов и Р.Симеонова

Тагове:Левски

Comments

comments powered by Disqus